Владика Кирило богослужио у Гостиљу Мартинићком

Published On: 04/07/2022

Његово Преосвештенство Епископ буеносаирески и јужноцентрално амерички г. Кирило служио је 03. јуна 2022. године свету архијерејску Литургију у манастиру свете Петке у Гостиљу Мартинићком.

Саслуживали су јереј Владимир Милуновић, јеромонаха Роман, сабрат манастира Острога и јеромонах Евстатије (Ивановић), настојатељ манастира светог Николе на Црнојевића Ријеци.

Света служба Божја служена је и поводом обилежавања 11 година од освећења ове светиње коју је за покој душа својих родитеља и предака Цркви Божјој даровао Владимир Бабић. Свог небеског покровитеља прославила је сестра ове свете обитељи монахиња Наума. Беседећи по прочитаној перикопи из светог јеванђеља владика Кирило је казао:-  Господ Христос често је духовне ствари упоређивао са материјалним стварима како би људи на основу таквих примјера који су њима блиски и разумљиви, могли да схвате духовне законе. Исто тако, ако је око покварено или оштећено и не може да угледа свјетлост дана, тако и наш ум, као главни дио душе и његово око, уколико је повријеђен, не може да види свјетлост духовне науке а прије свега свјетлост Јеванђелске науке Господа нашег Исуса Христа. Према ријечима светих Отаца, хришћанин је онај човјек који се у помислима бори против сатане. Уколико себе сматрамо хришћанима а не водимо рачуна о чему мислимо, онда нисмо добро изучили духовну науку.

На крају свете Литургије присутнима се обратио пиперски парох, јереј Владимир Милуновић који је заблагодарио владици Кирилу на надахнутој бесједи, ктитору Владимиру Бабићу и настојатељици ове свете обитељи мати Параскеви на гостопримству, додавши да се Пипери и Бјелопавлићи  труде да својим примером очувају свој културни и духовни идентитет а да је драгуљ тог примера управо манастир свете Петке у Гостиљу Мартинићком.

Извор: Епархија црногорско-приморска

 

Најновије вести