Православни мисионар: О истинитим и лажним пророцима

Published On: 06/07/2022

У данима апостолског поста читалачку публику и целокупну црквену јавност обрадовао је нови број „Православног мисионараˮ, званичног мисионарског гласила Српске Православне Цркве за младе. Тема мајско-јунског 385. броја носи наслов „О истинитим и лажним пророцимаˮ.

На првим страницама новог броја читаоце дочекује уводна реч из пера главног и одговорног уредника  презвитера др Оливера Суботића који подсећа да је примарни задатак свештенства и монаштва данас да верни народ добро упознају са хришћанском вером, а други корак било би учење умној молитви, јер се, управо, у њој од Бога задобија дар разликовања духова.

Протопрезвитер др Никола Маројевић, парох никшићког Саборног храма Светог Василија Острошког,  ауторским текстом под насловом „Свеобједињујућа љубав и чудесно исцјељењеˮ употпуњује рубрику Хришћанска етика. Приближавајући поуку јеванђелске перикопе о исцељењу у Капернауму, никшићки прота указује да тамо где је присутна љубав и брига за другога, где је жртва и труд, где се прелазе границе сопственог бића, ту већ почиње Царство Божје, овде и сада.

У истоименој рубрици објављен је и ауторски текст катихете Бранислава Илића у којем се истиче значај монаштва. У свом тексту „Монаштво – лице Цркве које је увек окренуто ка Христуˮ, катихета новосадске средње школе за дизајн „Богдан Шупутˮ, наглашава да је монашки постриг друго крштење, јер су монаси људи који желе да још савршеније живе и на посебан начин напредују у хришћанским врлинама.

Читаоци овога броја „Православног мисионараˮ имају прилику да прочитају пети део текста о рукописном наслеђу манастира Острога у коме Раде Булајић истиче да је у рукописној збирци манастира Острога забележено више стотина чуда којима нам Бог, преко свога угодника, Светога Василија Острошког, сведочи о својој слави и величини, а пре свега о Своме свемогућству и Своме великом човекољубљу.

Др Александар Милојков у рубрици коју води дуги низ година доноси текст под насловом „Биоетика између интуиције, рационалности и идеолошког конструктаˮ. У наредном, јулско-августовском 386. броју биће објављен наставак тог текста.

Тематски део 385. броја „Православног мисионараˮ отвара презвитер Владимир Пекић својим ауторским текстом који носи наслов „Дух пророчки или дух погађачкиˮ. Новорукоположени презвитер, који је више од једне деценије вредни сарадник „Православног мисионараˮ, поучава да је свако ко не води Христу лажни пророк и подсећа да у Јеванђељима стоји да ће се појавити многи „Христосиˮ који ће се у смутним и кризним временима користити људском патњом и болом.

Презвитер Александар Чавка у свом тексту „Познавање оригинала и препознавање фалсификатаˮ наглашава да се истински проповедник речи Божје никада неће бавити одређивањем термина за пријатне и непријатне догађаје, а нарочито не предвиђањем дана Другог Христовог доласка.

„Истинито и лажно пророковањеˮ, наслов је ауторског текста протопрезвитера-ставрофора мр Слободана Јокића, архијерејског намесника никшићког. Према његовим речима,  свети Божји угодници који су истински пророци данашњег времена откривају човеку нову стварност живота и постојања. Ови облагодаћени људи су као онај пламен који је Христос дошао да баци на земљу.

Маријана Пилиповић пише о правим пастирима и лажним учитељима и подсећа да је мање оних који тражећи наилазе на пут који води у Живот, а много више оних који су ухваћени у замке привидне духовности и срљају у своју пропаст.

Након централног дела часописа који је посвећен теми броја, читаоци „Православног мисионараˮ у рубрици „Вишедетне хришћанске породицеˮ могу да прочитају исцрпну причу о вишедетној породици Петровић са Церака.

Нови  број „Православног мисионараˮ посебно краси и употпуњује интервју са др Бранком Бешевић Гајић, филмским редитељем, са којом је разговарао катихета Бранислав Илић. У оквиру интервјуа који је објављен на чак осам страна, говори се о односу филмске уметности и духовности, о сегментима који утичу на то да филм може бити у служби мисије Цркве, као и о значају културе из погледа хришћанског етоса.

У рубрици „Света земљаˮ  Јелена Јонић пише о храму Светог великомученика и победоносца Георгија у Лиди, док у рубрици „Света Гораˮ др Немања Јонић подсећа на значај хиландарске келије Успенија Пресвете Богородице. Милена Стефановић за рубрику „Библијски хербаријумˮ пише о библијском воћу цитрону (лимуну). Рубрика „Из историје Српске Православне Црквеˮ доноси нам текст др Ђорђа Вуковића под насловом „Дар кнегиње Јулије Хуњади манастиру Заоваˮ. О обогаћеној интернет страници „Православног мисионараˮ читаоци се могу упознати у оквиру рубрике „Интернет мисијаˮ.  У новом броју објављен је и ауторски текст Александра Арсенина под насловом „Дођи и видиˮ. За рубрику „Мисионарски излогˮ презвитер др Оливер Суботић доноси приказ новообјављене књиге „Познавао сам Божје угодникеˮ, која је настала из пера Хаџи Драгана Јанковића.

Поводом десете годишњице од упокојења протопрезвитера-ставрофора проф. др Радована Биговића, мајско-јунски 385. број „Православног мисионараˮ закључен је ауторским текстом презвитера проф. др Александра Ђаковца.

* * *

Православни мисионар – званично мисионарско гласило Српске Православне Цркве за младе, можете купити у храмовима Српске Православне Цркве и црквеним продавницама и књижарама, а о начину претплате могуће је информисати се путем имејл адресе pretplata@spc.rs  или путем наше интернет странице на адреси http://misionar.spc.rs.

Катихета Бранислав Илић

Најновије вести