Удружење „Јадовно 1941” обележило Дан сећања на жртве у Независној Држави Хрватској

Published On: 06/07/2022

Удружење „Јадовно 1941” из Бањалуке обележило је тринаесту годину заредом Дан сећања на страдале у комплексу логора смрти Госпић–Јадовно–Паг на територији Независне Државе Хрватске. Помен невиним жртвама служили су свештеници Српске Православне Цркве. Обележавању сећања на злочин присуствовало је око две стотине грађана, од којих су многи рођаци или потомци жртава.

„Данас, када je свет залуђен шаренилом, лепотом, могућностима, заборавља да свему томе има крај. Ово место тако гласно ћутећи говори, и тако гласно, уста не отварајући, поучава како је псалмопојац говорио, онима који имају уши да чују и очи да виде”, поручио је oтац Варнава Дамјановић.

“Ми као народ знамо и заборавити. Мислим да смо помало заборавили Стару Градишку, Јастребарско, као и многа друга места страдања. То никако није добро. Посебно не за млађе генерације, јер оно што чини срж овог народа јесте наша црква, али и бројне наше жртве које су страдале само зато што су припадале српском народу”, истакао је Младен Иванић, бивши члан Председништва БиХ.

Један од потомака жртава Ђурђица Драгаш је прочитала своју песму “Маљ”, посвећену жртвама усташког геноцида. Захваљујући Душану Басташићу, председнику Удружења „Јадовно 1941” из Бањалуке, већ 13 година обележава се страдање Срба у Лици и осталим деловима такозване НДХ. Осим тога, Басташић је помогао и да се истина о усташким злочинима чује и у свету.

„У Бањалуци, организовали смо 2011. године прву међународну конференцију о Јадовну. Дан касније, довели смо на ово место учеснике из многих земаља. На обележавању 70. годишњице од покоља, један од учесника, професор доктор Рафаел Израели са Хебрејског универзитета у Јерусалиму, препознао је потребу и важност да се истина о госпићкој групи логора пронесе светом”, рекао је Душан Басташић.

Додао је да је професор Рафаел Израели у Америци објавио књигу под насловом Death camps in Croatiaе, у којој је читаво поглавље посветио овом логорском систему, наводећи резултате истраживања др Ђуре Затезала о најмање 40.123 жртве.

Извор: Епархија горњокарловачка

 

Најновије вести