Епископ Јован: Величина Светог Јована Крститеља је у светом и праведном животу

Published On: 08/07/2022

Његово Преосвештенство Епископ Шумадијски г. Јован служио је 7. јула 2022. године, на дан када Црква прославља празник Рођена Светог Јована Крститеља, свету архијерејску Литургију у Кончареву.

Саслуживали су игуман манастира Јошанице архимандрит Јефтимије, протојереј-ставрофорд Раде Станковић, протојереј Александар Гајић, јереји Милан Ђорђевић, Бобан Сеновић и Срђан Кандић.

У својој беседи, владика је тумачио прочитану перикопу из јеванђеља и том приликом нагласио:- У чему се заправо састоји величина Светог Пророка и Крститеља Јована? Прво, његова величина се састоји у светом и праведном животу. Друго, његова величина се сагледава у његовој божанској улози коју му је Бог наменио и пре његовог рођења, а то је да припреми пут, боље речено да припреми народ за долазак Спаситеља у овај свет. Народ је знао за обећање које је дато још првом човеку у рају да ће Спаситељ доћи. Али је време чинило своје, па су многи и заборавили, али су зато били пророци и праведници који су подсећали народ за долазак Христов и тако очували веру у народу за долазак Христов.

Извор: Епархија шумадијска

Најновије вести