Празник Рођења светог Јована Претече у Саборном храму у Новом Саду

Published On: 08/07/2022

У четвртак, 24. јуна / 7. јула 2022. године, На празник Рођења Светог Јована Претече, 7. јуна 2022. године, светом архијерејском Литургији у Саборном храму у Новом Саду началствовао је Његово Преосвештенство Епископ бачки г. др Иринеј, уз саслужење су Његовог Преосвештенства Епископа мохачки г. Дамаскин.

На малом входу, Епископ бачки Иринеј је произвео протонамесника Велимира Врућинића, настојатеља Саборног храма, у чин протопрезвитера.

У беседи после прочитаног јеванђелског одељка, Преосвећени владика Иринеј је рекао да је личност светог Јована једина личност у историји Цркве и целога човечанства чији се цео живот прославља, од догађаја и пре његовог физичког рођења, па све до његових посмртних чуда. „На данашњи дан, од свих догађаја везаних за његов живот, за његово послање и његов подвиг на земљи, данас се прославља дан његовога рођења. Опис тог чудесног догађаја како је једна жена коју су сви сматрали нероткињом, бездетном, и то већ у поодмаклим годинама, благодаћу Божјом родила сина који није био предодређен или предвиђен да буде обично дете, једно од толике деце на земљи, него је већ унапред Господ за њега предвидео изузетну мисију, а та мисија се огледа и у троструком почасном називу који му Црква даје и под којим је у календару Цркве записан, а то је Пророк, Претеча и Крститељ. То је та његова трострука, а јединствена мисија у свету која га чини већим од других људи, његових савременика, али и оних пре њега и оних после њега, изузев самога Господа и Пресвете Богомајке. Спаситељ је у једној прилици питао људе око себе: Шта сте изишли у пустињу да видите? Да ли трску коју лелуја ветар? И сâм одговара: Дошли сте да видите пророка и више од пророка. Пророци су по посебном Божјем дару и призвању, много векова пре Рођења Христовог, многи чак и хиљаду година пре, предсказивали, прорицали, наговештавали Његов долазак у свет. Последњи у њиховом низу, највећи од њих је управо свети Јован као пророк. То и његов отац у својој молитви по његовом рођењу, као што смо малочас чули, каже са благодарношћу Богу: И ти, дете, зваћеш се пророк Вишњега, јер ћеш ићи пред Њим. И то се остварило у његовом земаљском животу. Он је својом јавном делатношћу, својом мисијом био Претеча, претходник Господа Христа. Чак је Христос Своју прву јавну проповед почео истим речима које је пре Њега говорио свети Јован, Његов пророк. То су речи: Покајте се, јер се приближило Царство небеско. Исти редослед речи, од речи до речи, и исти почетак и указивање на то шта је почетак новог живота у Царству Божјем, живота у Цркви, новозаветној Цркви. То је покајање. Из њега се после рађа све остало – вера, нада, љубав, све божанствене врлине које красе истинског Божјег човекаˮ, нагласио је Преосвећени владика Иринеј.

У току свете Литургије, Епископ бачки Иринеј је рукоположио ђакона Бранка Караћа из Бачке Паланке у презвитерски чин, а Епископ мохачки Дамаскин је рукоположио ипођакона Страхињу Николића из Сомбора у ђаконски чин.

Извор: Епархија бачка

Најновије вести