Протојереј-ставрофор Велибор Џомић: О Темељном уговору са Црном Гором

Published On: 10/07/2022

Протојереј-ставрофор др Велибор Џомић, члан експертског правног тима Српске Православне Цркве, дао је 9. јула 2022. године следећу изјаву за агенцију Танјуг:

Српска Православна Црква будућим Темељним уговором са Црном Гором неће добити, а није ни тражила, ниједно право више од оних која су до сада уговорима призната Римокатоличкој цркви, Исламској и Јеврејској заједници. Добронамернима то довољно говори и зато не постоји ниједан разлог правне и цивилизацијске природе да се било ко у Црној Гори противи овом акту. Српска Православна Црква има своје епархије у више десетина држава света и нигде нема оваквих проблема какви се непотребно фабрикују годинама у Црној Гори. Епархије наше Цркве свуда врше своју духовну мисију у складу са правним системима држава и тако је, што се нас тиче, и у Црној Гори. На жалост, у Црној Гори постоје одређене структуре којима није споран Темељни уговор него им је спорно постојање Српске Православне Цркве. Људски би било да противници уговора упуте извињење Српској Православној Цркви због тога што су је док су били кључни носиоци власти, поред осталог, десет година дискриминисали у овом погледу. Апсурдни су захтеви да се настављају разговори који трају десет година, а још је апсурдније да се даље расправља о садржају уговора који је у складу са правним поретком Црне Горе и који ни у чему не одудара од садржаја три уговора које је Црна Гора до сада закључила са једном црквом и две верске заједнице.

Српска Православна Црква има своје, а Влада Црне Горе своје процедуре у оваквим случајевима. У том погледу, очекујемо да Влада Црне Горе званично обавести Свети Архијерејски Синод и Патријарха српског г. др Порфирија да је усвојен Предлог темељног уговора. После тога, Свети Архијерејски Синод ће упутити званични одговор Влади, а јавност ће о томе бити обавештена. Намере обе стране уговорнице у погледу закључења уговора су већ исказане. Разумем медијске разлоге, али су процедуре изнад тога и морају се поштовати. Постоји обострани интерес, и Цркве и државе, као страна уговорница да закључе уговор. Не треба заборавити да је свему претходио коректан експертски дијалог између представника Владе и представника наше Цркве. Текст Предлога темељног уговора је на експертском нивоу начелно усаглашен уз пуно поштовање правног поретка Црне Горе и црквено-правног поретка Српске Православне Цркве. То је потврдио Патријарх српски г. др Порфирије у изјави за јавност приликом посете премијера Дритана Абазовића Патријаршији у Београду. Када се заврше процедуре, уговор ће бити закључен, а у име Српске Православне Цркве потписаће га Патријарх српски г. др Порфирије.

У јавности се појавило питање валидности одлуке Владе о Темељном уговору. Без икакве сумње, одлука Владе је правно ваљана, а и верификована је на крају седнице, што је многима промакло. Питање квалификоване већине за усвајање Предлога темељног уговора на Влади није правно него политичко питање и оно у погледу правне ваљаности одлуке Владе нема никаквог значаја. Пословником Владе је прописан начин одлучивања и доношења одлука, а политички споразуми конституената Владе у погледу правне ваљаности одлуке која је донета у складу са Пословником Владе не производе правно дејство. Влада је квалификованом већином донела одлуку у складу са правним поретком Црне Горе и то свакако треба поздравити.

Црној Гори желимо мир и напредак у сваком погледу, па и у погледу поштовања права на слободу вероисповести. Нема никакве потребе да се око једног правног и цивилизацијског питања као што је питање Темељног уговора изазивају кризне ситуације и то у времену бројних изазова са којима се људско друштво данас глобално суочава. Црква и држава треба да сарађују ради унапређења општег добра.

Најновије вести

Повезане вести