Празник Светих апостола Петра и Павла у Саборном храму у Новом Саду

Published On: 12/07/2022

Епископ бачки Иринеј: „Овај празник je повод да се научимо и поучимо истинском веровању у Христа, љубави према Христу, ревности у служењу Христу и ближњима својим, али и у смирењу.ˮ

На празник светих апостола Петра и Павла – Петровдан, у уторак, 29. јуна / 12. јула 2022. године, на светој архијерејској Литургији у Саборном храму у Новом Саду началствовао је Његово Преосвештенство Епископ бачки господин др Иринеј. Епископу бачком саслуживали су Његово Преосвештенство Епископ мохачки господин Дамаскин, свештенство и ђаконство Епархије бачке.

Беседећи после прочитаног јеванђелског зачала, Преосвећени владика Иринеј је поучио верни народ да се апостоли Петар и Павле почасно називају првоврховним апостолима – корифејима, при чему појам првоврховнинема значење апсолутно првих, највиших, најважнијих, будући да су сви апостоли међу собом једнаки. „У Цркви постоји један и једини Којега Свето Писмо и богослужење, наша Литургија, назива Првенствујући у свему. То је Господ Христос. Он је Глава Цркве и Првенствујући у свему, каже нам реч Божја. Али Он исти за Себе каже: Ја сам међу вама као слуга; нисам дошао да Ми служе него да служим и да живот Свој положим у откуп за многе, за све. Дакле, у Цркви појам првенства значи појам служења свима из љубави, као што каже Спаситељ: Ко хоће први да буде, треба да буде последњи и да свима служи на путу спасења; тада ће га Бог прославити и дати му првенство. Онај Који у Цркви има прву и последњу реч јесте Сâм Господ, Дух Свети, Бог као Дух Свети, а са Духом Светим, наравно, и Христос, Који је вечна Истина, и Бог Отац небески. Света Тројица је једини, први и последњи критеријум и истине, и праведности, и правичности, и свега што нам је на спасење у Цркви. Зато је овај празник повод да се научимо и поучимо много чему – истинском веровању у Христа, љубави према Христу, ревности у служењу Христу и ближњима својим, али и у смирењу; да никако и никада не подлежемо идеји некаквог првенства власти над другима. На нама је пут смирења као пут спасења, пут служења као једини пут некакве власти, а шта је власт у хришћанском поимању, каже нам свето Јеванђеље – да нам је Бог дао власт да будемо деца Божјаˮ, истакао је Преосвећени владика Иринеј.

У току свете Литургије, Епископ бачки Иринеј је рукоположио ђакона Страхињу Николића из Сомбора у презвитерски чин, а по завршетку свима присутнима пожелео срећан и благословен празник.

Најновије вести