Петровдан у Бијељини

Published On: 13/07/2022

На празник  Светих првоврховних апостола Петра и Павла, 12. јула 2022. године, Његово Преосвештенство Епископ зворничко-тузлански г. Фотије служио је свету архијерејску Литургију у Петропавловском храму у Бијељини.

Саслуживало је више свештеника Епархије зворничко-тузланске, али и архимандрит Методије, игуман манастира Хиландара, који је дошао по позиву и благослову Епископа Фотија

На Литургији су молитвено присуствовали и господа Ненад Поповић, министар у Влади Републике Србије, др Љубиша Петровић, градоначелник Бијељине и др Златко Максимовић, директор болнице „Свети Врачеви“ у Бијељини.

Епископ Фотије се обратио верном народу богонадахнутом беседом:- Богословље Светога апостола Павла је пребогато, оно је темељ нашег богословља, оно је темељ наших Светих Отаца, Светих Васељенских сабора и онога што имамо у Символу вере и у другим учењима Цркве попут канона. Све то се темељи на Новом Завету, на посланицама Светог Апостола Павла и Светог Апостола Петра. Зато кад њихова дела читамо и идемо за њима браћо и сестре заиста идемо путем спасења и зато им је Бог велику благодат дао. Апостол Петар је васкрсавао мртве,  чинио је многа чудеса, изгонио демоне, али оно што је најчудније је што када би само сенка Апостола Петра на некога пала он се исцељивао.

Након беседе Епископа Фотија, извршен је опход око храма, затим је код споменика палим борцима извшрен помен, а по повратку Владика Фотије је освештао славсе дарове и сломио славски колач са кумом овогодишњим, а то је др Љубиша Петровић, градоначелник града Бијељине. На послетку је извршено и освећење новоизграђеног здања у порти храма, које је завршено уз помоћ верног народа петропавловских парохија, а биће дато на употребу једном од вртића из Бијељине.

Извор: Епархија зворничко-тузланска

 

Најновије вести