Петровдан – храмовна слава у Мрчајевцима

Published On: 13/07/2022

На дан празновања Светих апостола Петра и Павла, 12. јула 2022. године, Његово Преосвештенство Епископ жички г. Јустин началствовао је светим евхаристијским сабрањем у храму у Мрчајевцима.

Саслуживали су протојереји Никола Вучетић и Милинко Стојковић; протонамесник Александар Пешић, јереј Милован Вучковић и ђакони Стефан Симић и Немања Стојковић из Епархије шумадијске.

Након прочитаног јеванђељског одељка епископ Јустин је беседио о празнику светих апостола:- Свети апостоли, који су светила Божија, проповедали су веру широм васељене и били неуки рибари који су својим мрежама уловили душе људске. Петар значи камен, а Господ је Петру рекао: Ти си камен и на том камену сазидаћу Цркву своју. Апостол Петар је камен, темељ који је примио Јеванђеље Христово, обукао се у силу са висине, примивши Духа Светога као и сви апостоли.

-Тај исти Савле тада постаје ненадмашни апостол Павле, ненадмашни учитељ народа. Зато је ово велики дан за Цркву, јер видимо да Господ Бог не гледа ко је ко, већ свакога призива и од највећих грешника, чини највеће светитеље. Зато кроз Цркву и Свете Тајне ми задобијамо силу и благодат Божију, а када то задобијемо, по речима апостола Павла, моћи ћемо да кажемо: Не живим више ја, него Христос у мени. А када у нама живи Христос, онда никаква мука, ни смрт, ни искушење не може на нас, на крају је закључио Владика Јустин.

Након заамвоне молитве, освећени су славски дарови. Домаћини овогодишње славе били су господин Милош Јефтовић и господин Немања Богосављевић, а за следећу годину, за домаћина славе се пријавио господин Драган Поповић.

Извор: Епархија жичка

Најновије вести