Епископ Атанасије: Наш разум да огледамо у Разуму Божијем

Published On: 18/07/2022

Пете недеље по Духовима, 17. јула 2022. године, на дан се када наша Српска Православна Црква молитвено подсећа на Светог свештеномученика Саву Епископа горњокарловачког, Његово Преосвештенство Епископ милешевски господин Атанасије служио је Свету архијерејску Литургију у саборном храму Светог Василија Острошког у Пријепољу. Саслуживали су парох пријепољски протонамесник Владо Лазић, парох прибојски јереј Милорад Петровић, протођакон Иван Савић и ђакон Радан Драгутиновић.

Сабраном народу Божијем Епископ Атанасије се обратио пастирском поуком на крају Божанске Литургије, након отпуста, честитајући свима овај данашњи дан и богоугодно сабрање: – Господ нас позива да од Њега учимо. Он је наш учитељ и тражи да Га чујемо и да од Њега научимо, да му верујемо, да Њега следимо и да по Њему живимо. А Он, као наш Учитељ и Спаситељ, даваће нам увек у томе снаге да Га можемо следити на путу спасења. Данас смо позвани да посебно обратимо пажњу на значај разума у човековом животу, на значај разума за спасење човека, сваког појединачно и целог рода људског.

– Разум нам говори о стању стварности, распореду ствари, распореду закона живота. Разум је гледање, а слика разума јесу очи телесне. Телесним очима разазнајемо шта је шта, где је шта, где се налази, куда се иде. Но то је само слика умног, духовног, разума. Разум нам говори много шире и више. Данашњи прочитани одељак из Јеванђеља говори нам о значају разума, а такође и догађаји на које се данас подсећамо, из времена 1917. и 1941. године.

– Трагедија љубави је у томе што се она може прилепити уз погрешне ствари и онда нам донети невоље. Љубав без гледања, љубав без знања, љубав без разума, је врло опасна. Може се прилепити уз погрешну и смртоносну идеју. И то се показало те 1917. године, када је завладало безумље, одсуство разума. Разум је био поражен, погажен, људи су отпали од Љубави Божије, а тиме су отпали и од гледања, од разума и почели чинити разна безакоња.

– И 1941. године се слично догодило. Усташе, у замагљењу разума, су убили Епископа Саву горњокарловачког, мислећи да тиме Богу службу чине, чак и поносећи се тиме што ће убити више Православних, потпуно невиних људи. Безумни мучитељи, у одсуству разума, нису размишљали да је њиховим жртвама Бог припремио место у Царству Небеском, у вечном живљењу, и вечно памћење и вечно место у срцима нашим, у срцима свих богољубивих.

– У одсуству разума догађа се да се убија и уништава оно што је највредније. О томе говори и данашњи прочитани одељак из Јеванђеља. А говори о двојици бесомучних људи, којима су зли дуси заузели разум, и онда одатле не само да злостављају ту двојицу, које тако понижавају да их шаљу да живе у гробовима, него и муче и плаше све који туда пролазе. Данашњи прочитани одељак из Јеванђеља нас позива да размишљамо о томе шта се догађа човеку који изгуби ум, разум, који игнорише разум. На жалост такве ствари се догађају, када људи свесно одбаце разум. И ово што се данас догађа, на разним местима, у разним ратовима и сукобима јесте управо последица одсуства разума.

– Зато морамо да проверавамо свој властити разум у Јеванђељу, то јест у Разуму. Наш разум да огледамо у Разуму Божијем. А то није тешко јер, Он је сав описан, Он је сав одсликан у Јеванђељу, у свим речима и делима, у знамењима Господа нашега. И данас, у овом кризном времену, у времену страдања, нарочито, изразито смо позвани да све огледамо у Разуму Јеванђеља, заповестима Божијим. Све је код Бога хармонично, Његова реч о љубави, реч о миру, реч о доброти, чистоти, рекао је Епископ Атанасије, позвавши све да и даље наставимо да размишљамо у Јеванђељу, чувајући свој разум од разних поробљивача.

Свештеничко братство саборног храма Светог Василија Острошког у Пријепољу приредило је и трпезу љубави, па су сви, након Божанске Литургије у храму, прешли у велику салу парохијског дома, где је уз богоугодне разговоре, дружење и песму продужено саборовање.

Најновије вести