Епископ Димитрије: Вјера је заједница са живим Богом и живот по заповијестима Божјим

Published On: 18/07/2022

Пете недеље по Духовима, Његово Преосвештенство Владика захумско-херцеговачки г. Димитрије началствовао је 17 јула 2022. године светом архијерејском Литургијом у гатачком селу Луковице.

Саслуживали су парох Александар Гајић, ђакони Јакша Окиљевић и Јанко Кртолица из Сремске епархије.

Храм у Луковицама посвећен је празнику Светог великомученика Прокопија, а освећен је 2015. године. Верници овог краја наставили су старање око новосаграђеног храма, а у протеклом периоду храм је осликан и постављен је иконостас. Данас је извршено освећење иконописа, иконостаса и чесме у црквеној порти.

Беседећи по прочитаном јеванђељу Владика Димитрије је нагласио:- Вјера није просто увјерење, знање да има Бога, вјера је заједница са живим Богом и живот по заповијестима Божјим. Јеванђеље поучава човјека да само знање о Богу без вјере није довољно, јер и демони имају знање о Богу и именују га говорећи Исусе Сине Божији. Вјера је много више од знања, вјера је и знање и живот у Богу, вјера је знање и живот у благодати, вјера је знање за Бога и вјера је кад свим својим бићем, свом снагом, свим умом, свим срцем, свом вољом, свим оним што је Бог дао човјеку, човјек се опредијели за Бога.

По Отпусту Владика Димитрије пожелео је сабраним верницима да Божји благослов сиђе на њих и њихове ближње и на сва дела њихова, нагласивши да је њихов труд изроди диван храм Богу. Владика је поучио сабране вернике да је сваки човек позван на старање о свом срцу, души, образу и савести како би унутрашњи човек засијао као храм који су саградили.

Са благословом Владике Димитрија сабраним верницима обратио се ђакон Јанко Кртолица, гост и домаћин пореклом из Луковица, који је са породицом ктитор луковичког храма.

Извор: Епархија захумско-херцеговачка

Најновије вести