Кипар: Враћена украдена икона из Антифонитија

Published On: 18/07/2022

Икона Гспода Исуса Христа на престолу, укредна из окупираног манастира Антифонитија у Калогреји, уручена је прошле недеље Архиепископу кипарском г. Хризостому.

Министар саобраћаја Јанис Кароусос уручио је архиепископу Хризостому икону Господњу која датира са краја 15. и почетка 16. века и потиче из манастира Антифонитија у Калогреји, Киренија. Икона је враћена из Цириха, где је однета након уништења древног манастира током турске инвазије.

Приликом церемоније предаје иконе Архиепископу кипарском, у присуству Митрополита киренијског Хризостома, министар је истакао да је радостан што је још једна украдена икона враћена у домовину. Предстојатељ Кипарске Цркве је захвалио свим учесницима подухвата, а посебно др Марини Јеронимиду, директору Одељења за антиквитете. Истовремено, Архиепископ се осврнуо на сарадњу са Католичком Црквом и Папом у контексту репатријације објеката Кипарске Цркве који су били у Монаку и који су након заједничких напора враћени у домовину.

Икона Гспода Исуса Христа на престолу је примећена на аукцији у иностранству и заплењена од стране швајцарских полицијских власти 2014. године након дојаве кипарске полиције. После дуготрајних и координисаних акција Одељења за антиквитете, кипарске полиције и правне службе, у сарадњи са Кипарском Црквом и надлежним швајцарским полицијским властима, слика је предата 7. јула 2022. године, а затим пренета на Кипар, у национални музеј где су одрађене неопходне провере од стране конзерватора Одељења за старине.

Манастир Антифонити је вероватно основан у 12. веку. У питању је острвски тип осмоугаоне цркве са куполом. Споменик бележи касније развојне фазе које датирају из 15. и 16. века са значајним фрескама и иконама. Фреске, слике и дрворезбарену декорацију у великој мери су уклонили турски антиквари и илегално продали на међународном тржишту.

Извор: Српска Православна Црква

 

Најновије вести