Митрополит Јоаникије богослужио у Цетињском манастиру

Published On: 18/07/2022

Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије служио је 17. јуна 2022. године свету службу Божију у Цетињском манастиру.

Саслуживали су протојереј-ставрофор Дарко Пејић, протојереј Остоја Кнежевић, протосинђел Пајсије, јеромонах Гаврило, јерођакон Сионије, ђакон Мирослав Демчук и јерођакон Михаило.

Након читања одељка из јеванђеља, са благословом Митрополита Јоаникија, беседио је отац Дарко Пејић који је рекао:- Човеку је лако када је у близини Божјој. Ниједан посао неће да сломи дух његов. Ништа му није тешко: ни мржња других, ни страдање на правди Бога – све подноси.. А када изгуби ту близину, ту љубав Божју, када се гријехом удаљи од Бога, онда се нешто друго настањује у срце његово. Зло заокупи његов ум, спусти се у његову душу, засједне и онда води човјека гдје хоће и како хоће.

На крају свете службе Митрополит Јоаникије је истакао:- Данас прослављамо велике Божје угоднике Светог Саву горњокарловачкога који је пострадао од нацистичке усташке руке. Није хтио да напусти своју паству, иако је могао да спаси свој живот. У том погледу, поступио је на исти начин као и Свети Петар Дабробосански, кога смо јуче прославили у Илијашу, са осталим светим угодницима Божјим, мученицима пострадалим што од нацистичке што од комунистичке руке. Исто тако сећамо да је пострадао и наш Митрополит Јоаникије Липовац, само због тога што је изобличавао комунистичко безбожништво, иако је показао велику милост према свима у току окупације.

Романови су од Митрополита Данила Петровића па све до краја владавине краља Николе били покровитељи Црне Горе. То не треба да заборавимо. Не смију данас за нас бити нешто друго они који су нам били заштитници и покровитељи. Треба да памтимо и да благодаримо, нагласио је Митрополит Јоаникије.

На крају, митрополит је подсетио и на речи Господа Исуса Христа: Будите мудри као змије, а безазлени као голубови. А то значи да треба да видимо шта се догађа и у каквом свијету живимо. Али и да се наоружавамо прије свега вјером, добротом, љубављу, милосрђем, молитвом… И да се молимо и за своје пријатеље и за своје непријатеље. Ту ће молитву примити Господ, јер Он нам је заповиједио да се тако молимо. А молећи се на такав начин, Њега слиједимо. Идемо тако путем Христовим, сигурним путем – путем спасења. И већ овдје осјећамо близину Царства небескога.

Извор: Митрополија црногорско-приморска

Најновије вести