Прослављена ктиторска слава Саборног храма у Никшићу

Published On: 18/07/2022

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Методије, служио је 17. јула 2022. године свету архијерејску Литургију, поводом ктиторске славе – празника Светих царских мученика Романових, у Саборном храму Светог Василија Острошког у Никшићу.

Литургијском проповеди обратио се Владика Методије, беседећи на причу из светог Јеванђеља:- Самим доласком Христовим на земљу гадаринску, каже јеванђелист, легион демона који је обитавао у двојици несрећних људи, рекли су: Шта хоћеш од нас Исусе Сине Божји, зар си дошао прије времена да нас мучиш? Овдје се десила невјероватна ситуација да ученици, који су ишли уз Исуса и гледали Његова чуда нису са сигурношћу знали, заправо, ко је Он, а демонске силе и легиони Га јасно исповједају, препознају у Исусу Сина Божјег и говоре: Зар си дошао прије времена?“, казао је Епископ, додавши да су легиони знали за предстојећи коначни суд Божји од легиона отпалих анђела, са Луцифером на челу отпале демонске војске.

Они, наводи Владика, потврђују да знају за коначни суд тако што кажу да је дошао прије времена. „Траже, пошто знају шта им слиједи кад дође сила Божја и кад приђу близу самом Богу, да не би отишли у безнађе, да не би били отјерани, моле макар да уђу у крдо свиња. Тим минимумом изјашњавања Христос само једну ријеч каже, и тиме показује свемогућство своје и власт над свим видљивим и невидљивим тварима и силама, дакле, само једном ријечју: Идите. И они оду, као што смо чули у јеванђељу, крдо свиња се сурва у бездан, пропадну све и потопе се. Свињари који су ту били отрче у град у којем су боравили и разгласе свима шта се десило, да су се два бјесомучника исцијелила и како сасвим мирни, спокојни, нормални, сједе обучени поред Исуса и слушају проповјед Његову“, рекао је владика Методије.

Људи из тог краја, додао је Владика, дођоше да се увере у то што су им сведочили, и кад су видјели ону двојицу како мирно седе исцељени, они су се, каже јеванђелист, веома уплашили и замолили Исуса да оде од њих.

На крају свете службе Божје, Владика је преломио славски колач и освештао жито и одслужио помен свим ктиторима, епископима, свештенослужитељима и добротворима Саборног храма у Никшићу. У молитвама су поменути и страдалници из рода српског, који су своје животе положили за крст часни и слободу златну.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка

Најновије вести