600 година од обретења моштију Светог Сергија Радоњешког

Published On: 18/07/2022

Светотројичка Сергијева лавра и Руска Православна Црква свечано су прославили 17. и 18. јула 2022. године 600 година од обретења моштију Светог Сергија Радоњешког и оснивања лавре.

Централни догађаји прославе великог јубилеја била су свечана богослужења на Саборном тргу Тројичко Сергијеве лавре којима је началствовао Његова Светост Патријарх московски и све Русије г. Кирил, уз саслужење архијереја и свештенства.

Уочи дана помена обретења чесних моштију Светог Сергија Радоњешког, 17. јула 2022. године, Његова Светост Патријарх г. Кирил је стигао у Светотројичку Сергијеву лавру. У порти манастира предстојатеља Руске Православне Цркве дочекали су Епископ сергијевскопосадски и дмитровски Тома, игуман Лавре; Епископ звенигородски Теодорит, ректор Московске духовне академије; као и високи представници Државне думе Руске Федерације и Министарства културе, начелник Округа Сергијев Посад и многобројна братија лавре.

Његова Светост се поклонио моштима Светог Сергија Радоњешког и чудотворној икони Свете Тројице, коју је насликао Свети Андреј Рубљов у 15. веку. Пошто се поклонио светињама Никоновског и Серапионског храма. патријарх Кирил је служио у Тројичком Саборном храму мало вечерње са читањем акатиста Светом Сергију. Саслуживали су високопреосвећена господа митрополити ташкентско-узбекистански Викентије, петроградски и ладошки Варсонофије, крутицки и коломенски Павле, мински и заславски Венијамин, воскресенски Дионисије, волоколамски Антоније; преосвећена господа епископи сергијево-посадски и дмитровски Тома, звенигородски Теодорит, као и архимандрити Макарије (Веретенников) и Алексије (Туриков) и монаси лавре у свештеничком чину. Литургијске химне извео је хор Светотројичне Сергијеве лавре под управом јеромонаха Нестора (Волкова).

У Саборном храму су се молили архијереји, свештенство, монаштво и поклоници који су пристигли на славље у Светотројичну Сергијеву лавру. ТВ канали Сојуз и Спас, као и  званични портал Руске Православне Цркве patriarchia.ru, преносили су богослужење из Саборног храма, док су се многобројни поклоници молили гледајући пренос Патријараршке службе на великим екранима постављеним на Саборном и Красногорском тргу лавре.

На празник обретења чесних моштију Светог Сергија Радоњешког, 18. јула 2022. године, Његова Светост Патријарх московски и све Русије г. Кирил, уз саслужење архијерејског и свештенског храма, началствовао је светом Литургијом на Саборном тргу лавре.

Чувена икона Свете Тројице, рад Светог Андреја Рубљова, која се налази у сталној поставци државне Третјаковске галерије, донета је први пут после 1917. године у Тројице-Сергијеву лавру у оквиру прославе 600. годишњице обретења моштију светог Сергија. За транспорт и припрему изложбе, Министарство културе Руске Федерације основало је посебну комисију чији је главни задатак био да обезбеди сигурност велике светиње. Икона је транспортована у посебно направљеној климатској капсули. Након завршетка црквене прославе икона ће бити превезена назад у Третјаковску галерију.

Извор: Српска Православна Црква

Најновије вести

Повезане вести