Литургијско сабрање на Буковој Пољани

Published On: 21/07/2022

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Методије служио је 19. јула 2022. године, на празник Преподобног Сисоја Великог, свету архијерејску Литургију у цркви Светог цара Лазара Косовског на Буковој Пољани.

– Господ у светом Јеванђељу данас је проповиједао мноштву народа, који се окупио око Њега, говорио им је како да задобију благодат и да постану блажени и стекну Царство небеско. Он је ту своју ријеч сијао како оним временом којим је проходио земаљским шаром, тако и од Његовог времена до данашњег дана, више од двије хиљаде година. И сије се та божанска и небеска ријеч по њиви Господњој која јесте срца људска“, рекао је Владика Методије.

– Та ријеч је иста и непромјењива, божанска и истинита, а није увијек иста та њива на коју она пада, односно људска срца, која до данашњег дана, па и до краја свијета и вијека, ће да пада на људска срца која је прихватају. Дакле, истинита је и иста ријеч божанска али срца која је примају некад буду окамењена. Човјек који слуша ријеч Господњу онда не повјерује у њу или је само ријечима исповједа, али не потврђује својим животом“, истакао је Епископ Методије.

Букова Пољана је висораван на 1500 м.н.в., која се налази на тромеђи Бара Краљских, Матешева и Речина. На овом месту су Васојевићи, предвођени војводом Миљаном Вуковим, 11. јуна 1877. године потукли бројну турску војску у једној од најзначајнијих битака, коју је ово славно српско племе имало у историји ратовања.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка

Најновије вести