У Никшићу одржана промоција зборника „Косовско огледало – одсјаји покосовске Црне Горе“

Published On: 21/07/2022

Промоцијом зборника „Косовско огледало – одсјаји покосовске Црне Горе“, које је одржана 17. јула 2022. године, на платоу испред Градске куће, у Никшићу, завршена је манифестација „Дани породице Романов у Никшићу“, коју су организовали Туристичка организација НВО „Пандурица“.

Зборник је објављен недавно, са благословом Његовог Преосвештенства Епископа будимљанско-никшићког Методија, а у издању Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори, Општине Никшић и НВО „Пандурица“. Предговор Зборника потписује Владика Методије, а у књизи су заступљени текстови око 150 аутора.

Проф. др Драго Перовић, један од приређивача, казао је:- Великомучеништво, страдање породице Романов, на правди Бога које се десило 17. јула 1918. године, покушаћемо да разумијемо кроз  наше српско страдање, кроз наше Косово и нашу Метохију, кроз оно што смо били, што јесмо и што ћемо бити. Ово је наше „причешће“ чашћу косовских мученика, учешће којим не тражимо ништа за себе, осим да се захвалимо дјеци Ораховца, и свој нашој косовско-метохијској дјеци, јер се дивимо њиховој Божијој изабраности да буду јачи од свих искушења и да том божанском снагом буду они нама, а не ми њима, подршка и огледало.

– Од њих смо добили идеју да уприличимо зборник којим би се представио однос становника са територија данашње Црне Горе према Косову и Метохији, један мозаик некадашњих и данашњих, званичних и личних, научних и поетских, књижевних и ликовних огледања у косовско-метохијској вертикали српског народа. Наравно, без намјере да тај пресјек буде свеобухватан, али довољан да обухвати што више различитих виђења и становишта, осјећања и прорицања, свједочанстава и надања. Изабрани и прикупљени радови су дјело људи различитих вјекова и годишта, професија и функција, који су живјели, или живе на територији данашње Црне Горе, или су поријеклом са ових њених разноликих простора. Жељели смо да једнако буду заступљени некадашњи великодостојници као и данашњи ходочасници, они који су добар дио живота провели на Косову и Метохији, као и они ријетки који тамо никада нијесу били. Заједничко им је да су вољели и да воле све оно што Косово и Метохија значе и симболизују, свједоче и наговјештавају у историји српског народа“, закључио је Перовић.

Протојереј Мирко Тодоровић, који је коприређивач књиге, нагласио је:- угледајући се на Господа нашег који је страдао због нас, ми непрестално страдамо на Косову и са Косовом, потпуно свјесни да послије Голготе долази Васкрсење. Ми вјерујемо да смо изабрани народ и да ће нам се Бог смиловати, да ће наш народ на Косову и Метохији живјети боље и срећније. Баш због тога што свјесно страдају, да и нас освијесте да никада не заборављамо нашу колијевку и наше вјековно огњиште. Сви смо ми са Косова, неки то неће никада признати, али то није толико ни важно. Важно је да то ми који знамо да је тако изговарамо и свједочимо непрестално, да том сољу овај свијет солимо, јер истина је неприкривена, она се стално открива, баш као она вјечна Истина којом смо створени и којом треба да живимо.

Проф. др Вања Ковић са Филозофског факултета у Београду је саопштила да о теми која нас је сабрала говори свечаним и дубоким тоном и потресом у души.

Јанко Јелић, чији текст је заступљен у зборнику, захвалио је члановима НВО „Пандурица“ кроз чије свједочење је створио јасну слику о начину животу српског народа на Косову и Метохији, тачније у Ораховцу, за чију дјецу су раније организовали веома успјешну акцију „Божур за дјецу Ораховца“.

У име НВО „Пандурица“, која је знатно раније иницирала и пружила несебично залагање да се организује манифестација „Дани породице Романов у Никшићу,  обратио се Никола Цицмил. Подсетио је да су основани 2018. године са циљем да култивишу и сачувају амбијент Царевог моста и брда Пандурица, уз то и да организују хуманитарне акције где год је потребно. Њихова најпознатија акција је „Божур за дјецу Ораховца“ која је окупила велики број људи и изван Црне Горе са једним циљем – да помогну нашем народу на Косову и Метохији и да им пошаљу поруку да нису сами и напуштени.

Модераторка вечери била је Марија Јелић, док су вече културно-уметничким наступом употпуниле Милена Поповић, Гордана Милатовић и Тијана Блечић Перовић. Новац прикупљен од продаје зборника намењен је за наставак акције НВО „Пандурица“ и „Божур за дјецу Ораховца“.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка

Најновије вести