Епископ Димитрије: Сваки човјек је позван на праведност

Published On: 22/07/2022

На празник Светог великомученика Прокопија, Његово Преосвештенство Епископ захумско-херцеговачки г. Димитрије служио је 21. јула 2022. године свету архијерејску Литургију у Раштани код Мостара.

Саслуживали су игуман Данило из манастира Житомислић, као и свештеници Марко Гојачић, Дејан Грчић, Душко Којић, парох Небојша Радић и ђакон Бранислав Рајковић.

Беседећи по Јеванђељу, Владика Димитрије је истакао:- У жељи за градњом храма исказала се искреност, љубав, честитост и слога парохијана. Пред Богом се као велико јавља дјело које долази из чиста срца и чисте душе, и којем човјек приступа свим срцем и свом душом. Освећењем се љубав Божја излила на овај свети храм и на све сабране, а посебно на оне који су се трудили око подизања храма. Бог Сведржитељ Духом Светим, који је свуда и све испуњава, одржава све у постојању, а благодатно се јавља праведном човјеку. Сваки човјек је позван на праведност, јер су сви људи без обзира на дарове које су примили створени за плодове благодати Светога Духа, који се пројављују кроз љубав, радост, мир, дуготрпљење, благост и доброту.

По Отпусту Владика Димитрије обратио се сабраним вјерницима пожеливши да благослов Божји дође на њих, на њихове ближње и на мјесто у којем живе. Владика је објаснио да после освећења храм не треба да буде простор изван човековог живота, већ место где се освећују душе и тела и сав човек приноси Богу. Храм као место приноса Дарова и Причешћа извор је освећења за човека и преко човека читаве творевине.

Парохијанима се обратио и отац Небојша захваливши се за труд и бригу око изградње храма, као и припремање данашње свечаности, посебно се захваливши кумовима и парохијанима који су посветили нарочит труд, вријеме и љубав како би данашње освећење било могуће.

Извор: Епархија захумско-херцеговачка

 

Најновије вести