Освећење храма у Биограду

Published On: 25/07/2022

У шесту недељу по Духовима, Преосвећени Владика захумско-херцеговачки г. Димитрије служио је свету архијерејску Литургију у Биограду код Невесиња.

Саслуживали су свештеници Младен Чалија, Миодраг Вртикапа, Бранко Калаба и Славко Лаловић са ђаконом Браниславом Рајковићем. Храм у Биограду посвећен Успењу Пресвете Богородице је подигнут у турском периоду. Од тада до данас био је више пута рушен и обнављан. У послeдење време верни народ биоградског краја је уложио приличан труд како би храм поново обновили и украсили.

Пошто је обавио чин малог освећења обновљеног храма, владика Димитрије је служио свети Литургију и после читања Јеванђеља беседио:

-Људи овог краја страдали су за слободу која је предуслов хришћанског живота. По ријечима апостола Павла, то није слобода угађања тијелу, него слобода служења једних другима из љубави. Наши преци борећи се за слободу, част и образ, угледајући се на светитеље Божје угледали су се на Христа. Примивши то предање и ми смо позвани да се сабиремо око Христа и око Мајке Божје, јер Он прихвата све који приступају искрено, без лажи и лицимјерја.

Извор: Епархија захумско-херцеговачка

Најновије вести