Патријарх Данило: Свети Илија је пророк правде и истине

Published On: 25/07/2022

На празник Светог пророка Илије, Његово Блаженство Патријарх румунски Данило служио је свету Литургију у параклису Светог Григорија Просветитеља у Патријаршијском довру.

Свети пророк Илија Тесвићанин је један од заштитника капеле на последњем спрату куле на северозападној страни патријаршијског здања освећене 30. септембра 2008. године.

-Пророк Илија је пре свега био човек молитве, дугог поста, самоконтроле и послушности Богу. Друго, пророк Илија је био бранилац вере предака пред лутањима краља, краљице и људи који су одступили од праведне вере и почели да се клањају паганским идолима. Треће, Свети Илија Тесвићанин је био бранилац удовица и сирочади које је штитио и помагао. Знамо и како се опходио према онима који су престали да се покоравају Богу и почели да крше Његове заповести. У том смислу, он је пророк правде, истине и помагања праведницима. Свети пророк Илија је предзнак и наговештај подвижничког живота или исихазма. Живео је у девичанству, посту, молитви и самоћи. То га чини, попут Светог Јована Крститеља, претечом монаха, оних који су отишли ​​у пустињу, побегли из света да у тишини и молитви освећују своје мисли и осећања, истакао је патријарх Данило.

На крају молитвеног сабрања, прусутни су даривали Његовом Блаженству, који је на крштењу добио име пророка Илије, букет цвећа.

Извор: Српска Православна Црква

 

Најновије вести

Повезане вести