Свети равноапостолни Николај Јапански: Живот и дела

Published On: 26/07/2022

Издавачка установа Московске Патријаршије објавила је књигу свештеника Романа Савчука „Свети Николај Јапански: живот и дела“.

Књига је посвећена Светом равноапостолном Николају Јапанском, светитељу чије је животно дело била проповед Јеванђеља у Земљи излазећег сунца. На основу обимне књижевне грађе, аутор детаљно описује живот и дела светитеља: говори о настанку Јапанске Цркве, о преводилачком раду Светог равноапостолног Николаја, о његовим школама и још много тога. У прилогу се налазе наводи из светитељевог дневника. У поговру књиге се наводи:

Постоје појединци чији обим и ширину активности тешко можемо повезати само са једном особом. Њихов живот, попут вишеслојног дијаманта, с времена на време сија сјајним бљесковима различитих аспеката талента. Нема сумње да се у ред ових великих стваралаца људске историје улази и Свети равноапостолни Архиепископ токијски и јапански Николај (Касаткин) (1836-1912). Подвижник вере, дивни пастир, мисионар, дипломата, просветитељ, филолог, историчар, социолог, етнограф – све су то аспекти талента владике Николаја који је дао обилне плодове како за живота, тако и после његове смрти. Овенчан великим признањем и поштовањем у својој отаџбини, у Русији, светитељ је постао жива легенда, узор и дубоко поштована личност у Јапану, који је тајанствен и далеко од отворености за све.

Започевши мисију у Земљи излазећег сунца у смртној опасности, завршио ју је дирљивим признањем: приликом опроштаја са Владиком, цар Муцухито је – први пут у јапанској историји – лично послао величанствен венац свежег цвећа на ковчег преминулог страног мисионара… О равноапостолном Николају писали су пре свега као о подвижнику вере, светитељу. … Како се сам светитељ сећао, крећући у сусрет тајанственом Јапану, замишљао је ту земљу на младалачки начин у лику невесте која је чекала свог Женика – Христа. Много је заиста узвишеног у самој слици мисионара који је напустио своју отаџбину да проповеда Јеванђеље у туђини. И колико год да је ова идеја помућена сумњама, грешкама, слабостима, које су својствене архиепископу Николају као и сваком другом, узвишени циљ ипак испуњава његов живот и службу живим током небеске чистоте. У животу мисионара постоје заиста трагичне странице повезане са тешким периодом руско-јапанског рата 1904-1905. године, када је он, који је остао у Јапану ради своје пастирске дужности, морао да савладава свакодневне болне душевне патње за своју вољену домовину. Упркос свим тешкоћама, Владика се трудио да буде веран свом позиву до краја својих дана и није напустио овај тежак пут.

Равноапостолни Николај, како је приметио митрополит Данило, данас предстојатељ Јапанске Православне Цркве, оставио је заиста невероватне дарове духа у Јапану; овај дух је још увек жив у Јапанској Цркви и у јапанском друштву. Готово сам, са изузетком неколико помоћника из Русије, светитељ је успео да оснује живу Цркву у потпуно туђем историјском и менталном окружењу. Успео је да Јапанцима који дубоко поштују и воле своју отаџбину открије православну веру као силу која не противречи њиховом националном и културном идентитету. Био је то заиста невероватан подвиг вере, мира и љубави, вредан поштовања, сећања и подражавања.

Извор: Српска Православна Црква

 

Најновије вести

Повезане вести