Монашење у манастиру Подмалинско

Published On: 27/07/2022

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Методије замонашио је 26. јула 2022. године, на празник Сабора Светог архангела Гаврила, послушницу Ивану у манастиру Подмалинско код Шавника, давши јој монашко име Симеона по њеном небеском покровитељу Светом Симеону Мироточивом.

Преосвећени Владика се беседом обратио новој монахињи и сабранима, подсетивши је да монашки пут није себично затварање у себе, него да човек, прочишћујући душу и задобивши благодат Божју, од те Христове светлости таворске, нестворене исијава и рефлектује овом свијету, рекавши:- Замонашисмо бившу Ивану, а сада монахињу Симеону, примила је ангелски лик, а то је оно што сваки хришћанин, обукавши се у Христа крштењем својим, тежи да испуни да својим мислима, дјелима, ријечима и посебним стилом живота покуша да што интензивније и потпуније испуњава заповјести које нам је Гопод наш Исус Христос, преко својих светих апостола и ученика, предао. Оно што је основно за сваког хришћанина, поготово онога који је кренуо путем монаштва проводи свој овоземаљски живот, јесте да веома пази на ону преломну тачку духовног живота, а то је да пази на своје мисли то јесте да што више упражњава трезвеноумље, јер је мисао, било она добра или лоша, почетак и корјен свега онога што човјека после задеси у његовом овоземаљском животу.

Зато је најбитније, додао је он, да се ум веже ријечима молитве за Христово име, не понављајући као аутомат, језиком изговарајући молитве него цијелим својим бићем трудећи се да учествује у молитви да би се кроз молитву, коју изговара својим умом, загријало срце.
„Да би тиме човјек онда осјетио близину Божју и тиме оприсутнио Онога Кога призива, оприсутнио Га сада и овдје. Једини и истински прави живот јесте када, изговарајући молитву сада и овдје, ступимо у заједницу са Богом. Ондје, гдје је Бог, Његова близина и Његова заједница ту је, већ, предокус Царства небеског. То је основни задатак сваког хришћанина, а поготово сестре Симеоне, која је сад благи и лаки Христов јарам узела на себе, да ту основну, најдубљу небеску истину живи и спроведе у свој живот“, казао је Његово Преосвештенство.

Опширније на сајту: Епархија будимљанско-никшићка

Најновије вести