Два века храма у Јарушицама

Published On: 27/07/2022

Храм Светог архангела Гаврила у Јарушицама откривен је у кршу 1822. године, а обновио га је кнез Милош 1824. године. Народно предање везује градњу ове светиње још за немањићки период.

Крајем 19. века црква је реновирана према пројекту познатог архитекте Светозара Ивачковића. Епископ шумадијски г. Јован освештао је 22. октобра 2006. године нови иконостас храма. За време службовања пароха Милана Ћосића црквена сала са канцеларијом и библиотеком је приведена крају, а садашњи парох, протојереј Младен Ђурановић, успешно је наставио са грађевинским радовима заједно са црквеним одбором.

Ове године храм слави 200 година постојања и тим поводом је Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован служио свету архијерејску Литургију уз саслужење архијерејског намесника рачанског протојереја-ставрофора Миладина Михаиловића, архијерејског намесника крагујевачког протојереја-ставрофора мр Рајка Стефановића, протонамесника Горана Живковића и јереја Ивице Камберовића. Саслуживали су и јерођакони Василије (Старовлах) и Јован (Прокин), као и ђакон Стеван Илић. Чтецирала су Лазар Марјановић и Лазар Коларевић, а за певницом су били Србски православни појци.

-На овом месту сабирали наши преци више од два века. Овде су слушали свету Литургију, али су се и трудили да чине оно што је по Богу. Када се предамо Духу Светом одмах постајемо другачији људи, али не може нас Дух Свети руководити ако остајемо горди. Бог се гордима противи, а смиренима даје благодат. Горд човек није послушан јер мисли да би се тиме унизио. Колико смо послушни толико се утврђујемо у вери и хришћанском животу. Ми Срби имамо огромно наслеђе од наших предака, али није довољно позивати се на то наслеђе. Кад већ имамо своје свете претке ваља и да им следујемо. Не смемо да сматрамо да је оно што је из старине застарело, јер ни црква ни вера нису застареле. Овај храм је 200 година сабирао верни народ, а и данас га сабира. Бог нам се јавља када искрено поверујемо у Њега и кад год учинимо неко добро дело, али најпре се Бог свима нама јавља на светој Литургији. Свака Литургија је Богојављење и сваки верник који је пропустио Литургију пропустио је да види Бога. Затворена шака не може да даје али не може ни да прима. Тако исто затворен човек не може да прими благодат Божју, беседио је владика Јован.

После свете Литургије уследио је пригодан културно-уметнички програм, а представљена је и монографија штампана поводом великог јубилеја храма чији су аутори мр Небојша Ђокић, Живојин Андрејић и Мила Радовановић.

Извор: Епархија шумадијска

Најновије вести