У Каменој Гори прослављена слава храма Свете великомученице Марине – Огњене Марије

Published On: 01/08/2022

Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је 30. јула 2022. године, поводом храмовне славе, свету архијерејску Литургију у храму Свете Великомученице Марине – Огњене Марије у Каменој Гори код Пријепоља.

Саслуживали су протојереј Никола Перковић и протођакон Иван Савић.

Након заамвоне молитве освештани су славски дарови и преломљен славски колач. Домаћин овогодишње славе био је г. Милан Баковић са породицом.

По отпусту Преосвећени Епископ Атанасије се обратио присутном верном народу, краћом пастирском беседом, подсетивши све на дивно, и на свако добро инспиративно, житије светитељке чији спомен данас прослављамо: – На данашњи дан, у световном календару, помињу се многи људи који су значајно утицали на животе људи и ток људске историје. Али, убедљиво је утицајнија ова храбра девојка, коју празнује Црква Божија, Света великомученица Марина, која је живела у првим вековима хришћанства. Она је била за изградњу Царства Вечнога Небескога, које се простире и на земљу и по узору којега се уређује и земаљски живот, у правди Божијој, љубави Божанској, човечности, равноправности свих људи, међу собом и пред Богом.

– Она, храбра девојка, била је у стању да својим умом, облагодаћеним Богом, разлучи шта је шта и да се определи за вечне вредности за које вреди живети, па чак и земаљски свој живот принети, ако је неопходно. Њен утицај на догађања у историји остао је већи и јачи него оних значајних световних личности. Једна девојка је више утицала на историју, и она је инспирација многима и дан данас, за лепоту небеску, за љубав вечну, за истину вечну.

– Света великомученица Марина се увенчала, како каже животописац, свим венцима лепоте небеске, венцем девичанства, венцем сваке врлине, увенчана венцем мучеништва, венцима нетрулежним, небеским, вечним, непролазним, који трајно светле неугасивом светлошћу. Због тога је она и данас тако утицајна. И кад читамо њено житије и кад јој се молитвено обраћамо она дејствује у нашим животима, у нашим опредељењима ума, расуђивањима, усмерењима срца.

Извор: Епархија милешевска

Најновије вести