Помен руским заробљеницима на Вршичу у Словенији

Published On: 01/08/2022

Са благословом Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, на позив Удружења Словенија – Русија, Његово Преосвештенство Епископ марчански г. Сава, викар Патријарха српског, служио је помен руским заробљеницима пострадалим 1916. године на Вршичу у Словенији.

Епископ Сава је, уз саслужење свештенства Митрополије загребачко-љубљанске, служио помен испред капеле саграђене 1915. године рукама руских заробљеника који су на Јулијским Алпима градили путеве за аустроугарску војску. Од десет хиљада заробљених православних Руса, њих неколико стотина је страдало од снежне лавине у марту 1916. године. Испред капеле на Вршичу се сваке године одржава комеморација пострадалим руским заробљеницима и служи помен.

Током комеморације епископ Сава се обратио присутнима и том приликом пренео благослов и поздраве Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, који је не само администратор епархије која обухвата и целу Словенију, него и архијереј који осећа велику љубав према тој земљи, према њеним грађанима и њеном хришћанском наслеђу.

-Један, у физичком смислу, мали део тог наслеђа, мала коцкица у огромном и прелепом мозаику хришћанске културе и хришћанског начина живота, јесте и капела на Вршичу. Сви знамо да су је подигли руски заробљеници као израз потребе за храмом и за молитвом. Све то значи да су имали потребу за љубављу Божјом, а сваки храм је израз те љубави, чежње и потребе да се доживи љубав и милост Божја. Та прича се не завршава градњом храма, не завршава се ни трагедијом у којој је лавина затрпала богочежњиве Русе, већ се прича наставља обновом храма од стране локалне заједнице, од стране браће Словенаца који су тако посведочили хришћанску љубав која превазилази етничке и конфесионалне границе и посведочили да је један Бог коме се молимо, један Господ који је за нас страдао, био погребен и васкрсао. Један и за Совенце и за Русе, за нас Србе православне и за све друге. Тако нас Господ спаја овде, у Вршичу, овде смо ми Срби и Словенци, али са нама су данас и браћа Руси, јер због њих смо се овде данас и окупили на молитву. Господу смо упутили молитве за пострадале руске војнике, али свака молитва је за мир и за све људе. Таква је била молитва и Руса примораних да граде путеве за Аустроугарску, веома делеко од своје матушке Русије, а таква је молитва била и Словенаца који су обновили ову црквицу. Таква је и наша молитва данас. Нека Господ помене у Царству своме све пострадале на овом месту, беседио је епископ Сава.

Помену су присуствовали чланови и пријатељи Удружења Словенија – Русија, представници јавног и културног живота, као и неколико стотина људи који су се сабрали да одају почаст пострадалима.

Извор: ТВ Храм

Најновије вести