Епископи Јустин и Иларион богослужили у Зајечару

Published On: 03/08/2022

На празник Светог Илије, 2. августа 2022. године, свету архијереjску Литургију у Саборној цркви Рођења Пресвете Богородице у Зајечару служили су преосвећена господа епископи жички Јустин и тимочки Иларион.

Епископима је саслуживало свештенство и свештеномонаштво ових двеју епархија, а на литургијске прозбе одговарао је хор зајечарског храма.

Поздравивши сабрани народ, Епископ тимочки пожелео је добродошлицу Епископу жичком заблагодаривши му на жељи да тридесетогодишњицу хиротоније прослави у првој повереној му Епархији, рекавши:- Ми се сећамо да сте Вашу прву архијерејску Литургију служили управо на Светог Илију у селу Звездан код Зајечара и да сте такође Вашу последњу архијерејску Литургију у достојанству Епископа тимочког служили  на Светог Илију, непосредно пред устоличење у трон жичких епископа. Стога је велика наша радост и благодарност и Господу и Вама на доброј вољи да будете са нама, и да донесете жички благослов, благослов свих светих са српске Свете горе.

Заблагодаривши на речима добродошлице, Епископ Јустин је изразио велику радост и том приликом истакао:– Најважније је да све што чинимо у име Божје чинимо, да славимо Оца, Сина и Духа Светога, Његове светитеље и угоднике, да живимо благочестиво и да се надамо да ће Господ, не на основу тога колико смо се ми потрудили и колико смо себе успели да очистимо и припремимо, него по милости својој јер ми Њега исповедамо да је истинити Бог наш који милује и спасава, који подиже и даје.

Након Литургије преломљен је славски колач који је у част свог небеског заштитника принео архиђакон Илија.

Извор: Епархија тимочка

Најновије вести