Епископ Дамаскин: Треба да се у свему угледамо на живот Светог Илије

Published On: 03/08/2022

На празник светог пророка Илије – Илиндан, пре двадесет једну годину, освештани су темељи и отпочела је изградња Световазнесенског храма и од тада се, благословом Његовог Преосвештенства Епископа новосадског и бачког господина др Иринеја, организује традиционални Илиндански црквено-народни сабор. Светом архијерејском Литургијом, у уторак, 20. јула / 2. августа 2022. године, на празник Светог пророка Илије, храм Вазнесења Господњег на Клиси обележио је централну прославу 21. Илинданског црквено-народног сабора.

На светој архијерејској Литургији началствовао је Његово Преосвештенство Епископ мохачки господин Дамаскин, уз саслужење свештенства и ђаконства Епархије бачке. Беседећи после прочитаног јеванђелског зачала, Преосвећени владика Дамаскин је упознао верни народ са личношћу Светог пророка Илије, његовим животом и делом:- Као што је свети Илија веровао да Господ јесте песник, и велики ратник, и да Господ никада свој народ не оставља, и да се бори за свакога човека, тако и ми знамо да је Свети Илија моћан пред тим истим Богом и да – када он нешто умоли од Бога – да ће Бог учинити по његовој молитви. Из тог разлога смо се и ми данас сабрали да би посведочили нашу веру у Бога и нашу веру у овога великога Божјега угодника, који је моћан пред Богом да чује наше молитве и да их изнесе пред лице Божје. Ми, браћо и сестре, треба да се у свему угледамо на светог Илију, на његову огњену ревност коју је имао у заштити вере у правога Бога, а да би неко имао такву огњену ревност он мора да има и огњену веру, какву је имао овај Божји угодник. Он мора да има и живот по тој вери, тојест да његов живот прате његове речи, јер само је онај човек велики пред Богом чија дела прате велика вера, велика нада у Бога и велика љубав према Богу. Ниједно дело није мало, ма које да учинимо, ако је учињено са вером, надом и љубављу према Богу. Господ је препознао да су оне две лепте удовичине биле највећи прилог које је неко дао. Тако и ми, ако било које добро дело према Богу, према Цркви Божјој, према било ком брату нашем или сестри, учинимо са великом вером, са љубављу, са страхом Божјим, Господ ће примити и прихватити то као велико дело, јер је учињено са добром намером и чистим срцем, поручио је владика Дамаскин.

По завршетку свете Литургије, протојереј-ставрофор Бранко Ћурчин, настојатељ храма Вазнесења Господњег на Клиси, захвалио је Епископу Дамаскину на доласку и служењу свете Литургије и поздравио све присутне. Том приликом, у име братства Световазнесенског храма и евхаристијске заједнице која се сабира у храму, отац Бранко је Преосвећеном владици Дамаскину даровао репринт Мирослављевог Јеванђеља. Одговарајући на речи поздрава, Епископ мохачки Дамаскин се присетио свог детињства у завичају и повезаности своје породице са црквом Светог пророка Илије у Доњој Пецкој, те поучио верни народ да је потребно да се и у добру и у злу увек окрећу Богу, у Којем се налази одговор на питање зашто човек живи на овој земљи и у чему је циљ човековог живота, те да Васкрсли Христос доноси радост људима и да је Он истинити Смисао човековог живота.

Светој Литургији су присуствовали господин Милан Ђурић, заменик градоначелника Новог Сада, са својим сарадницима, пуковник др Братомир Бркљача, председник Црвеног крста Новог Сада, господин Драган Хемон, председник Месне заједница „Клисаˮ, господин Драго Стојичић, председник Месне заједница „Видовданско насељеˮ, као и господин Ненад Ердељан, управник Службе за техничко-услужне послове Клиничког центра Војводине и председник Месне заједнице „Слана бараˮ. Празничну Литургију је, својим појањем, увеличао хор Световазнеснеског храма.

Извор: Епархија бачка

Најновије вести