Празник Светог пророка Илије молитвено прослављен у Прибојској Бањи и Јабуци

Published On: 03/08/2022

У навечерје празника Светог пророка Илије, 1. августа 2022. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је празнично бденије у манастиру Светог Николаја у Прибојској Бањи.

Након бденија, епископ се краћом поуком обратио присутном верном народу рекавши: – Ми славимо пријатеље Божије, оне који су се окупљали око Бога, који су имали Њега за стожер свога живота, Њему служили, Њега призивали. Међу најпрепознатљивијима од њих били су пророци Старога Завета, пре Христовог доласка, који су служили Христу из далека, из далека времена, тако што су указивали на Њега, неки и много векова пре Његовог доласка. Христос је стожер, центар, историје и нашег спасења. Свети пророк Илија светли у тим давним временима својом верношћу, својом вером, својим убеђењем, јер је био Богу близак и одан. И као такав послужио је народима, племенима, у оним давним временима, који су живели у заблудама и ишли странпутицом живота.

Преосвећени је са посебном захвалношћу честитао монаштву манастира Светог Николаја у Прибојској бањи наступајући празник, као и свима онима којим им у њиховом монашком подвигу помажу.

Након вечерњег богослужења почео је традиционални велики Илиндански народни сабор.

На сам дан празника Светог пророка Илије – Илиндан, 2. августа 2022. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је свету архијерејску Литургију у манастиру Светог Илије на Јабуци код Пријепоља.

Саслуживали су настојатељ манастира Успења Пресвете Богородице у Сељанима код Пријепоља игуман Петар, парох сељански протојереј-ставрофор Слободан Симић и ђакон Радан Драгутиновић.

После заамвоне молитве уследио је трократни молитвени опход око светог храма а онда су на улазу у храм освештани славски дарови, славски колач и кољиво које је припремила настојатељица манастира игуманија Ана са својим у Христу сестринством. Бројни су били гости који су овог дана дошли да саборно прославе празник великог угодника Божијег пророка Илије и својим учешћем у богослужењу увеличају славу манастира, а међу њима и председник Општине Пријепоље г. Владимир Бабић са сарадницима и директор Рудника угља Пљевља г. Мијо Лекић.

Честитајући игуманији Ани, њеним сестрама, и свим људима добре воље са разних страна сабраним овде поводом манастирске славе, Епископ Атанасије је, поред осталог, указујући на Светог пророка Илију и његово славно и светло житије, рекао: – Господ нам истиче на видело своје велике служитеље и угоднике, великог Свог слугу Илију пророка, да бисмо гледали у њега, сагледавали његов лик и да бисмо му се приближавали, били у његовој заједници, слушали њега, учили се од њега, и утврђивали се њиме, његовим примером.

Извор: Епархија милешевска

Најновије вести