Прослављена слава Епархије будимљанско-никшићке

Published On: 05/08/2022

На празник Свете Марије Магдалина – Благе Марије, 4. августа 2022. године, преосвећена господа Епископи захумско-херцеговачки Димитрије и будимљанско-никшићки Методије служили су свету архијерејску Литургију у манастиру Ђурђеви Ступови. Том приликом, прослављена је слава Епархије будимљанско-никшићке.

Саслуживали  су свештенослужитељи епархија уз молитвено учешће бројног верног народа и гостију празничног сабрања.

Речима срдачне добродошлице, Епископ Методије поздравио је Владику захимско-херцеговачког Димитрија, који је први пут у посети Епархији будимљанско-никшићкој:- Имамо велику радост и част да је, данас, на нашу епархијску славу Свете Марије Магдалине, дошао да заједно служимо и да нас благослови, први пут, у овој светињи немањићкој, наш Владика захумско-херцеговачки и приморски Димитрије.

– Хвала Богу што нас је сабрао у оволиком броју, у овом светом храму, и Владици што је дошао да служимо заједно свету Литургију и да принесе свете Дарове на светој Литургији, драги наш Владика Димитрије. Данашњи празник који слави Епархија будимљанско-никшићка говори нам којим путем треба да иду сви хришћани, а, поготово, вјерни народ и сав клир ове Епархије. Марија Магдалина је велику љубав имала према учитељу свом и Господу Исусу Христу. Као што је Господ у Јеванђељу говорио: „Ко велику љубав има многи му се гријеси опраштају“, казао је Владика Методије.

– Он им је рекао да неће бити спасени само због својих великих подвига, постова, колико су се пута причешћивали, цркву походили, колико су на спољашњи начин исказивали наклоност према вјери и Богу, него колико су били у свом животу дјелатни, колико су према другоме показивали милост. И Он каже: „Гладан бијах и нахранисте ме, жедан бијах и напојисте ме, у болници бијах обиђосте ме, у затвори бијах посјетисте ме, наг бијах и одјенусте ме“, такав ће бити суд кад дође Христос. Ко буде милостив у овом животу и покаже љубав истинску, праву, дјелатну, нелицимјерну према другоме, не само саосјећање према другоме без акције, него милост је и више од тога, то је акција према другоме да се помогне. Такви ће бити изабрани и биће заједно са Маријом Магдалином, славећи Христа Бога нашег“, рекао је Његово Преосвештенство.

Епископ захумско-херцеговачки г. Димитрије је, захваљујући на добродошлици, рекао је:- Велика радост, први пут овдје служим, и велика част што сам на вашој слави. Наше двије Епархије захумско-херцеговачка и будимљанско-никшићка су светосавске епархије. Ми смо уједињени у Светом Сави, а онда у његовом смиреном наследнику Светом Василију чије су стопе из Херцеговине прошле кроз Оногошт, и чије свете мошти почивају под Острогом и тако занавјек обновиле тај светосавски завјет и то наше јединство. На нама је да само уђемо у то јединство, а имамо још једно из ових наших последњих дана, велику љубав и пријатељство које гаје бивши Владика херцеговачки Григорије и бивши Владика будимљански, сад Митрополит Јоаникије, тако да ја и Владика Методије улазимо само у те многе благослове, везу која траје кроз вјекове и која увијек плодоноси најљепшим плодовима братске љубави, слоге, ослонца, тако да је велика радост и част бити овдје са свима вама, на данашњи дан Свете равноапостолне Марије Магдалине.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка

Најновије вести