Манастир Пасареа – највећи мисионарски центар у Румунији

Published On: 07/08/2022

Његово Блаженство Патријарх румунски г. Данило посетио је 7. августа 2022. године манастир Пасареа у округу Илфов, где је присуствовао светој Литургији и одржао поучну беседу.

Манастир Пасареа, познат по богатој мисионарској делатности, према броју монахиња највећи је манастирски комплекс Архиепископије букурештанске. Након богослужења, Његово Блаженство је честитао заједници на многобројним подвизима и достигнућима у мисији Цркве.

Свету Литургију је служио архимандрит Дионисије, координатор Института за мисију Румунске Патријаршије, уз саслужење свештенослужитеља манастира Пасареа и оближњег манастира Ганеаса.

Патријарх Данило је у поучној беседи нагласио да се Спаситељ Исус Христос пре свега трудио да духовно, речју Јеванђеља, нахрани људе и да их исцели, а потом се бринуо и за њихове материјалне потребе: -Из тога су људи научили да Спаситеља и Његове речи стављају на прво место у својим молитвама, док су ученици научили да је људима, поред духовне хране, потребно помоћи и да реше материјалне проблеме. Црква је позвана да помогне решавање обе потребе.

На крају богослужења Његово Блаженство је даривао манастирском храму тамјан из Омана, а манастирској библиотеци бројне књиге, укључујући комплетну серију Добротољубља, јубиларно издање Великог часослова, као и дела Светог Симеона Новог Богослова и Светог Григорија Паламе.

Верници су од Патријарха добили иконице Свете Теодоре Сихлијске и Светог Пафнутија, великих молитвеника, исихаста, који су прорицали светлост славе Царства Небеског. У знак захвалности на посети игуманија Михаила (Костаче) поклонила је патријарху Данилу букет цвећа.

Извор: basilica.ro

Најновије вести

Повезане вести