Празник Свете Марије Магдалине у Варшави

Published On: 07/08/2022

Прослава празника Свете Марије Магдалине, славе митрополијског Саборног храма у Варшави, почела је свеноћним бденијем којим је председавао Његово Високопреосвештенство Митрополит г. Сава, уз саслужење Архиепископа вроцлавског и шчећинског Георгија, Епископа хајновског Павла и варшавског свештенства.

Прва света Литургија служена је са почетком у 7 часова како би запослени верници, пре почетка својих радних обавеза, могли да прославе велики празник уз свету тајну Причешћа. Централну свету Литургију служио је Његово Високопреосвештенство Митрополит г. Сава уз саслуживање Архиепископа љубинског и хелмског Авеља, Архиепископа вроцлавског и шчећинског Георгија, Архиепископа белског Григорија, Епископа хајновског Павла и престоничког свештенства.

Празничну радост увеличало је присуство копије Чудотворне иконе Богородице Леснинске, блиско повезане са историјом Православне Цркве у Пољској. После читања свето Јеванђеља, беседио је архиепископ Авељ, који је подсетио на чудесни подвиг Свете Марије Магдалене и указао је на Светитељку као једне од првих личности којој се јавио васкрсли Христос: -Лик светитељке је символ храбрости у објављивању васкршње радости. Света Марија Магдалина се јавља као носилац велике и непомирљиве силе васкрсења, која, упркос сложеним околностима, превазилазећи све тешкоће захваљујући свом духовном темпераменту, подстиче своје савременике на апостолску службу.

Архиепископ Авељ је подсетио и на присуство иконе Богородице Леснинске у престоничкој катедрали, чији је оригинал и данас чувен по бројним чудима у Француској. Правећи аналогију између тешког времена откривења иконе средином 17. века у јужном Подлашју и савременог доба пуног духовне и моралне стрепње, архијереј је нагласио да су чудотворне иконе Богородице увек остале нада, помоћ и подршка у историјском метежу пуном искушења и борбе против Православне Цркве.

Извор: orthodox.pl

Најновије вести

Повезане вести