Традиционални народни сабор у Бабинама

Published On: 08/08/2022

Традиционални народни сабор код храма Свете преподобномученице Параскеве – Трнове Петке одржан је 8. августа 2022. године у Бабинама код Пријепоља.

Свету архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије уз саслужење пароха сељанског протојереја-ставрофора Слободана Симића, протојереја Горана Стојановића из Епархије банатске и ђакона Радана Драгутиновића.

Храм у Бабинама се још увек дорађује и уређује, а недавно је завршен живопис који је епископ Атанасије освештао након заамвоне молитве. Уследио је молитвени опход око светог храма, а затим су освештани славски дарови домаћина славе г. Баја Томашевића из Бабина.

Село Бабине се побратимило са још три села са тромеђе Србије, Црне Горе и Републике Српске: Бобовом код Пљеваља, Челебићима код Чајнича и Кратовом код Прибоја. Стога се увек освећују два славска колача, један који припрема домаћин славе, а други побратими братских села.

Много је добротвора и донатора који, свако на свој начин, помажу изградњу, доградњу и уређење храма Свете преподобномученице Параскеве у Бабинама. Епископ Атанасије је уручио високо одликовање Епархије милешевске орден Белог Анђела г. Раску Плескоњићу из Београда, рођеном у Бабинама, и г. Бају Томашевићу из Бабина.

Честитајући празник и славу храма пароху толачко-бабинском протонамеснику Владу Лазићу, добитницима одликовања, куму славе, гостима који су стигли са разних страна и свим учесницима евхаристијског сабрања, епископ Атанасије је указао на значај сабирања око православних храмова:

-Посебно вам честитам на оваквом данашњем сабрању. Сабори су тако замишљени од стране наших светих предака да буду места сабирања. Пре свега морам вам честитати што сте одабрали да се сабирате на овом месту. Ово јесте место где се треба сабирати. Ово је наш заједнички завичај јер смо рођени овде, поникли одавде, живот, дужности и концепт живота примили овде. Задужени за овај простор, од стране предака, да овај простор сачувамо да никад не буде празан. Сабирамо се око наших храмова па тако ово сабрање није само обично сабрање људи, већ је ово сабрање људи и светаца Божијих, а сви заједно са Богом у храму Његовом. Овде у храму сабрано је све што је најбоље, најживотније. Овде станује Живи Бог, овде се обраћамо Њему Живоме, Који живот даје и обнавља га. Овде се услишавају наше молитве, сва наша мољења ка спасењу. Ето, све то значи и чини сабирање. Баш тако како се храм дорађује тако се дорађује и човек. Сви ми имамо задатак да се дограђујемо и дорађујемо, уз помоћ Божију, али то неће успети без оваквих сабирања. Захваљујући томе што овде сабирамо оно што је најбоље код нас ми постајемо јачи, са жељом да поново овде долазимо. Када помињемо свете Божје угоднике подсетимо се чиме су се то они приближили Богу и зашто их прослављамо, због којих њихових особина? Света преодобномученица Параскева је имала чврсту веру, она је небесима живела на земљи, небесима учвршћена, и због тога је од Бога прослављена а ми је због њене такве чврсте, непоколебиве вере помињемо и прослављамо.

Преосвећени је на крају, благосиљајући сав народ, пожелео свима да наставе дивно саборовање, да се очува добра традиција, светли и часни обичаји, да се чује песма у ведрости духа. Домаћин овогодишње славе, са својом породицом али и побратимима, приредио је трпезу љубави па су се сви, уз богоугодне разговоре, изворну песму и гусле, послужили и укрепили.

На крају данашњег програма саборовања у Бабинама одржан је пригодан културно-уметнички програм у ком су своје умеће показале изворне певачке групе, гуслари, фрулаши, фолклорни ансамбли, а потом је велико народно саборовање и весеље продужено до вечерњих часова, у порти храма Свете преподобномученице Параскеве у Бабинама код Пријепоља.

Извор: Епархија милешевска

Најновије вести