Освештан новоподигнути храм у Бубањама код Берана

Published On: 09/08/2022

У осму недељу по Духовима, на празник Успења Свете Ане, Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Методије освештао је 7. августа 2022. године новоподигнути храм Светог цара Константина и царице Јелене у Бубањама код Берана. Након обављеног освештања цркве, владика је уз саслужење свештенства и уз молитвено учешће верног народа служио свету архијерејску Литургију.

Обрадован трудом и љубављу људи који су помогли да се овај храм подигне, освешта и преда верницима овога краја и свих људи на добробит и благослов, Епископ Методије се обратио речју архипастирске беседе:- Ево дивног дана на овој гори, овдје у Бубањама, гдје осветисмо нови храм, посвећен Светом цару Константину и царици Јелени, равноапостолнима да се народ одавде, из околине, а и из далека, одакле сте се ви данас сабрали, на светој Литургији и освећењу овог храма, сабира и убудуће, ако Бог да. Сабирајући се око ове светиње да „закуче“, макар, нешто од оне Христове свјетлости која треба да се рефлектује кроз наше душе, Његових сљедбеника, хришћана цијелом свијету.

– Права, истинска Црква, аутентична, увијек, је сигурна лађа не зог тога што је она посебна сама по себи, него због тога што се у њој налази Христос Који управља цјелокупном творевином. Кад се на узбурканом мору овог живота подигну таласи, дуну вјетрови ако смо у близини Христовој бићемо сигурни као што знамо из светог Јеванђеља да се то дешавало реално када је Христос улазио у лађу својих ученика и апостола, која се налазила на узбурканом мору и у којој су они без Њега били у опасности, беседио је Његово Преосвештенство, поручујући:

– Ушавши у ту лађу, као што Га призивамо да уђе и међу нас, тако да када славски колач окрећемо, говоримо: Христос је међу нама, ту, овдје, по сриједи нас и одговарамо: Јесте. Он јесте и сада и овдје међу нама, али и биће, ако Бог да, у вјекове вјекова, јер се у овој лађи налазимо само на путу до коначне луке и тихог пристаништа – Царства небеског. Зато је и на овој благословеној гори, у Бубањама, постројен нови храм, нова лађа и сигурна барка која треба да окупља народ из овог краја и шире како би „закучили“ помало од те благодати Божје и енергија, просвећујући своју душу, али не да би постали себични специјалисти свог личног спасења, него да бисмо благодат коју стекнемо у Светим тајнама, у светим храмовима Божјим предавали другим људима, мир, благодат и благослов да се шири, да се шири божанска и Христова свјетлост преко нас цијелом свијету, навео је Владика Методије.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка

Најновије вести