Освећен обновљени храм у Буштрању

Published On: 09/08/2022

Његово Преосвештенство Епископ врањски г. Пахомије осветио је 06. августа 2022. године, на дан Свете великомученице Христине, храм Светог великомученика Димитрија у Буштрању и служио свету архијерејску Литургију уз саслужење свештенства Епархије врањске.

Првобитна црква у селу Буштрање је подигнута у првој половини 19. века. Пошто је стара црква била у веома лошем стању и претила је да се сруши, стари храм је разграђен 2000. године и на темељима старе цркве трудом парохијана из села Буштрање и парохијских свештеника Станимира Станисављевића, Ненада Арсића и Миодрага Данковића је подигнута нова црква. Доласком протојереја Стојчета Петковића на парохију буштрањску 2017. године настављају се радови на обнови храма. Урађена је фасада на храму,  унутрашњост је омалтерисана и окречена и изведени су други припремни радови за освећење цркве.

Након свете Литургије Епископ Пахомије је пресекао колач и уручио грамату мештанима села Буштрање за допринос при обнови храма Светог великомученика Димитрија, а члановима црквеног одбора Буштрање захвалнице. Затим је извршен помен испред споменика пострадалим мештанима села Буштрање из времена турског ропства.

Извор: Епархија врањска

 

Најновије вести