Европска престоница културе покренула конкурс за Меморијални центар

Published On: 10/08/2022

Фондација „Нови Сад – Европска престоница културе” расписала је јавни урбанистичко-архитектонски конкурс у оквиру којег ће бити изабран најбољи дизајн за комплекс будућег Меморијалног центра.

Посвећен жртвама Погрома у Јужној Бачкој током Другог светског рата, као најзначајнији меморијални пројекат у новијој историји Новог Сада, конкурс је расписан по највишим стандардима.

– Вишезначна је важност овог конкурса као још једног великог легата пројекта Европске престонице културе. Примарно, програмски се бави важном темом, рекао бих, за целу Србију и Европу. Архитектонски је битан јер је додатно потврдио успешну праксу значаја расписивања конкурса заснованих на отворености, стручности и свеобухватности. Коначно, у урбанистичком смислу заокружиће простор Дистрикта својом аутентичном причом Новог Сада у 20. и почетком 21. века, рекао је директор Фондације „Нови Сад – Европска престоница културеˮ, Немања Миленковић.

Жиријем који ће одлучивати о победничком урбанистичко-архитектонском решењу председава др Владан Ђокић. Декану београдског Архитектонског факултета у одлуци ће помагати и академик Бранислав Митровић, докторк уметности и дипломирани архитектка Моника Билбија, као и архитекте Душан Миладиновић и Душан Стевановић. Стручни жири чине и историчари, др Гордана Петковић и Петар Ђурђев, као и представници Епархије бачке и Јеврејске општине, протојереј Владан Д. Симић и Ладислав Трајер.

У оквиру комплекса Меморијалног центра планирају се три просторно-програмске целине: објекат Меморијалног центра, Меморијални парк, као и пратеће уређење партерне и саобраћајне површине, арок за предају конкурсних радова је 24. новембар 2022. године до 15 часова.

Опширније на сајту: Епархија бачка

Најновије вести