Митрополит Јоаникије: Сваки дан у години прослављамо велику Божју милост

Published On: 10/08/2022

Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије служио је 9. августа 2022. године, на празник Светог великомученика Пантелејмона и Светог Климента Охридског, свету архијерејску Литургију у Цетињском манастиру.

Саслуживало је свештеномонаштво манастира и свештенство намесништва цетињског, уз  молитвено учешће верног народа.

У архипастирској беседи Високопреосвећени Митрополит Јоаникије је казао:- Сваки дан у години прослављамо велику Божју милост и велике Божје дарове, који сијају преко угодника Божијих, преко оних који су Богу угодили у овоме животу, међу којима је и светитељ кога данас прослављамо – Свети великомученик Пантелејмон, чије име и означава Божју милост. Његово име значи свемилостиви и преко њега се Цркви Божјој излило изобиље милости и у вријеме његовог живота и његовога подвига овдје на земљи, а посебно пошто се својом мученичком кончином удостојио да се сједини са Господом и да стане пред Престо Божији, као заступник цијеле Цркве Божије.

– Кад је душа здрава и крепка, онда се здравље душе и њена крепост преноси и на тијело, јер човјек је психофизичко биће и оно што се догађа у души, утиче на цио људски организам. У нашој души, без обзира каква нас искушења сналазе, треба да буду добре мисли, добре намјере, добра расположења, а када нам понестане снаге треба да се обратимо најискреније Богу и Његовим светима, да увијек прослављамо милост Божију и да увијек призивамо благодат и помоћ Божију, казао је Митрополит црногорско-приморски.

Извор: Митрополија црногорско-приморкса

Најновије вести