Дани Свете Петке у Огару

Published On: 11/08/2022

Диван је Бог у светима својим, Бог израиљев. (Пс 67,36 )

Овај псаламски стих, који појемо у служби Преподобне мајке наше Параскеве – верне угоднице Божје, подвижнице достојне сваке похвале, која је својим благословеним подвигом свакоме од нас постала пример врлинског хришћанског живота – најбоље описује свету личност наше мајке Параскеве, којој смо се нарочито обраћали на дан када је литургијски, молитвено и свечано прослављамо, 8. августа 2022.  лета Господњег.

У навечерје празника Свете преподобномученице Параскеве служена је света тајна јелеосвећења у храму Преноса моштију Светог оца Николаја у Огару, којом је началствовао јереј Слободан Мицић, парох обрешки, уз саслуживање јереја Саше Милијашевића, пароха доњетоварничког, и јереја Милана Томашевића, пароха сурчинског, у присуству многобројног верног народа.

Јереј Божидар Васић, однедавно парох у Огару и старешина Николајевског храма, заједно са појцима, анђеоским појањем свету тајну освећења јелеја кроз коју делује Божја благодат за исцељење душе и тела учинили су још узвишенијом на радост благочестивог народа, посебно дечице, којима је нови духовни пастир одмах додирнуо душу, што се могло и видети по осмесима и трчању у очев загрљај.

Након свете тајне јелеосвећења, у надахнутој беседи, јереј Слободан Мицић се обратио присутнима подсетивши на значај „умивања“ – очишћења душе и тела, не само физичким умивањем које чинимо сваког јутра по буђењу, него оним важнијим – духовним умивањем, које подразумева покајање и искрено преумњење свакога човека: „Покајати се пред Богом не значи само доћи пред свештеника и у неколико речи исповедити пар својих грехова, већ покајање истинско и суштинско значи променити свој живот и начин свога живљења, препознати свој грех и своје одступање од Бога у жељи да се врати назад, у загрљај Оца нашег Небеског.

Богоугодно сабрање било је само увод у наредни дан када је служена  света Литургија, којом је началствовао јереј Милан Главашевић, парох попиначки и сибачки, уз саслуживање јереја Слободана Мицића, пароха обрешког.

После свршетка свете Литургије извршен је помен пострадалим жртвама из Огара у Другом светском рату, код споменика и центру насеља. Помену су присуствовали представници општинске и месне власти, на челу да председником Општине Пећинци г. инишом Ђокићем.

приредио: јереј Слободан Мицић, прив. парох обрешки, фото: Мирјана Босић

Извор: Радио „Српски Сион“

Најновије вести