Епископ Сава: Христос преображава наш живот

Published On: 23/08/2022

На празник Преображења Господњег, 19. августа 2022. године, Његово Преосвештенство Епископ марчански г. Сава, викар Патријарха српског, началствовао је светим евхаристијским сабрањем у храму посвећеном том великом Господњем празнику на Видиковцу.

-Данас прослављамо један од највећих и најзначајнијих догађаја у историји људског спасења, догађај Преображења Господњег. Христос се преображава пред својим светим ученицима и апостолима, показавши на тај начин поред оне човечанске природе коју су они видели и божанску природу. У догађају Преображења показало се управо оно што Он јесте – Бог и истовремено човек, савршени Бог и савршени човек. Тиме је показао да је он постао човек ради спасења свакога човека, али и да и ми треба да постанемо богови, да будемо обожени, а то значи да будемо спасени и да живимо у вечној заједници са Оцем, Сином и Светим Духом, беседио је владика Сава.

-Сви заједно смо учесници у догађају и тајни Преображења Господњег и због тога догађај Преображења није индивидуална ствар која се десила само Христу или Христу и неколицини Његових ученика, него је васељенски догађај, догађај који обухвата цео свет, целу васељену, сваког човека, сваког оног ко верује и ко жели да живи у заједници са Богом. Сам Христос својим присуством преображава наш живот, чини таквим да свој крај не видимо у гробу, него свој крај, али и почетак црпимо из онога што долази после гроба, а то је тајна Цартсва Небескога, то је Живот Вечни у који верујемо и који свакодневно исповедамо у Символу вере, Живот Вечни и Царство Божије којем неће бити краја, истакао је епископ Сава.

Извор: ТВ Храм

Најновије вести