Ученици богословија на летовању у Грчкоj

Published On: 23/08/2022

Са благословом Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, на позив Митрополита китруског г. Георгија, већ шести пут за редом се наставља сарадња Верског добротворног старатељства Архиепископије београдско-карловачке са Митрополијом китруском, катаринијског и платамонског.

И ове године плод те сарадње је бесплатно летовање за ученике српских богословија у периоду од 6. до 17. августа 2022. године у Катеринију испод планине Олимп. На летовање, које је много више од тога и које представља духовно поклоњење светињама олимпијске регије, пошли су ђаци пет богословија у пратњи професора: ђакона Немање Калема из Београдске богословије, јерођакона Јована Прокина из Крагујевачке богословије, презвитера Бобана Стојковића и Стефана Којића из Нишке богословије, г. Александра Крстића из Богословије у манастиру Крка и г. Ненада Стојановића из Карловачке богословије; као и јереја Владимира Марковића, генералног секретара ВДС-а.

Митрополија китруска поседује интернат за ученике у насељу Зворонос, делу Катеринија, у коме су богословци били смештени. Поред зграде интерната на поседу се налази прелепа црква посвећена Светој мученици Софији и старачки дом са преко 30 корисника.

Летовање је осмишљено тако да ученицима буде и одмор, али и прилика за учење. Богословци су искористили изузетну прилику да учествују у мноштву богослужења којих у Великогоспојинском посту има у Грчкој Цркви. Прве недеље у храму у Неи Порију митрополит Георгије је служио архијерејску Литургију на којој су саслуживали свештеници из Србије, а богословци су здруженим гласовима одговарали на Литургији.

Митрополит Георгије је организовао обилазак Свете Горе бродом. Монаси манастира Григоријата су на брод изнели свете мошти над којима је служена посебна молитва уз појање српскох богословаца.

Извор: ВДС

Најновије вести