Патријарх Порфирије предводио литију са чудотворном иконом Богородице Савинске

Published On: 28/08/2022

На празник Успенија Пресвете Богородице, 28. августа 2022. године, након свечаног вечерњег богослужења, Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије предводио је Светоуспењску литију са чудотворном иконом Пресвете Богородице Савинске у порти манастира Савине.

Патријарх Порфирије је предводио литију заједно са Његовим Високопреосвештенством Митрополитом црногорско-приморским г. Јоаникијем, преосвећеном господом епископима славонским Јованом, далматинским Никодимом, захумско-херцеговачким Димитријем, топличким и изабраним шабачким Јеротејем, као и многобројним свештенством, монаштвом и верним народом.

Испред манастира код споменика учесницима ослободилачких ратова из Боке од 1912. до 1918. године служен је помен.

– Добро је бити у наручју Христовом! Добро је бити, јер је то разлог због којег смо створени, то је циљ и смисао нашег постојања – да имамо нераскидиву вечну заједницу са Богом и заједницу љубави међусобно. Међутим, да бисмо били са Христом, да бисмо могли бити деца Пресвете Богородице, да би Она чула наш глас, неопходно је да имамо чисту, исправну, православну веру. Када су Млеци хтели да сруше ову светињу онда су монаси носећи икону Пресвете Богородице и молећи се Њој доживели чудо. Пресвета Богородица је заштитила од топовских удара ову светињу и она је остала и до данас оваква каква јесте, лепотица у којој се сабирају сви људи са свих страна света, казао је атријарх Порфирије.

Извор: Митрополија црногорско-приморска

Најновије вести