Епископ Фотије: На нама је да будемо сведоци Јеванђеља Христовог

Published On: 29/08/2022

Традиционално, деценијама, код манастира Светог Николе на Озрену одржава се црквено-народни збор у данима претпразништва и попразништва Успења Пресвете Богородице, као и на сам празник.

На дан празника Велике Госпојине, Његово Преосвештенство Епископ зворничко-тузлански служио је свету архијерејску Литургију, уз саслужење више свештеника и свештеномонаха.

По завршетку Литургије, свим верницима се обратио Епископ Фотије богоугодном беседом.:- Благословен дан и благословено време данас на Озрену да прославимо име Божје. На нама је данас највећи терет и крст да будемо сведоци Јеванђеља Христовог у ово распето време. Живимо у јако тешком времену, политички и економски, у читавом свету. Зато је потребно да будемо са својом Црквом како би крст времена изнели заједно. Понаособ то није могуће, али заједно ћемо успети.

– Крсна слава и икона је оно што нас обједињује и чува. Поред тога наше светиње на Косову и Метохији, Хиландар. Овде код нас манастири Ловница, Папраћа, Тавна, Озрен. То су нађи немањићки темељи на којима можемо да зидамо и да опстанемо у данашње време. Кад год смо зидали ван тих темеља није било добро, наставио је Епископ Фотије.

Након беседе изабран је кум за следећу годину, г. Мелента Јовановић, војни официр у пензији.

Послие опхода са крстом, литијама и иконама, славске дарове је освештао Епископ Фотије те сломио славски колач са овогодишњим кумом г. Мирославом Мићановићем.

Извор: Епархија зворничко-тузланска

Најновије вести