Молебан поводом завршетка школовања кадета војних академија

Published On: 29/08/2022

На празник Успенија Пресвете Богородице, 28. августа 2022. године, Његово Преосвештенство Епископ хвостански и изабрани западноевропски г. Јустин началствовао је светим евхаристијским сабрањем у храму Светог Саве на Врачару.

После свете Литургије служен је молебан поводом завршетка школовања кадета 143. класе Војне академије, 142. класе Војног ваздухопловства Војне академије и 8. класе Медицинског факултета Војномедицинске академије. Молебану су присуствовали сви кадети завршних година са начелником Војне академије пуковником проф. др Срђаном Благојевићем и члановима Колегијума Војне академије.

-Велика Госпојина је празник који је све оно супротно од онога како ми доживљавамо смрт ближњих наших. Он није више растанак, него је сједињење; није туга, него је радост; и у коначном исходу није смрт, него живот. Управо Она која је родила Пут, Истину и Живот, која је Мајка свих мајки, Пресвета Богородица, није могла да буде задржана у оковима смрти. Они који верују у Христа распетог и васкрслог, који се труде да испуњавају Његове свете заповести љубави према Богу, ближњима и себи, они који долазе у свету цркву и причешћују се Телом и Крвљу Његовом, који су лекови бесмртности, и гарант вечнога живота, немају чега да се плаше. То је порука данашњег празника, беседио је владика Јустин и нагласио:

-Данашњи празник и читав наш живот упркос свим искушењима, бурама, тешкоћама, проблемима и препрекама на које свако од нас наилази у своме животу, ономе који верује у Христа поручује да нема чега да се плаши, него да са вером у Њега, са радошћу, са оптимизмом и са љубављу живи овај живот и да га дели са ближњима својим.

Након свете Литургије и молебана, епископ Јустин је служио помен блаженопочившем патријарху Иринеју, уз саслужење свештенства храма Светог Саве.

Извор: ТВ Храм

Најновије вести

Повезане вести