Мошти Светог Луке Кримског у Варни

Published On: 29/08/2022

У бугарском приморском граду Варни 24. августа 2022. године свечано су дочекане честице моштију у целом православном свету веома поштованог Светог исповедника Луке, Архиепископа кримског и симферопољског.

Његове свете мошти у Саборном храму Вазнесења Господњег дочекали су Митрополит варненски и великопреславски Јован, десетине свештенослужитеља из целе епархије и бројни житељи и гости града.

Са благословом Митрополита арголидског Нектарија из Грчке Православне Цркве, свете мошти великог Божјег угодника у Варну је донео Митрополит неврокопски Серафим пошто су предходних дана биле изложене на поклоњење верном народу Епархије неврокопске.

Од здања Митрополије Варне и Великог Преслава до Саборног цркве мошти је пратио дувачки оркестар Морнарице Републике Бугарске. Мошти Светог Луке Кримског у цркви је дочекао славопој хорова Епархије неврокопске, многобројним свештенослужитељима, представници епархија Добричке, Шуменске и Трговишке, старешине варненских цркава, представници градске власти, Морнарице и Више поморске школе.

Свете мошти, пристигле из Грчке, положене су поред иконе Светог Луке у коју је уграђен део светитељевих моштију, а коју је лета 2018. године Епархији варненској даривао Покровски Балтичко-Теодосијев манастир са благословом Митрополита кијевског и све Украјине Онуфрија.

Уследило је свечано вечерње којим је началствовао Митрополит неурокопски Серафим у молитвеном присуству Митрополита варненског Јована и Епископа агатопољског Јеротеја, викара Митрополита сливенског.

Најновије вести

Повезане вести