Свечано прослављена слава Саборног храма у Крагујевцу

Published On: 30/08/2022

На празник Успења Пресвете Богородице, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован служио је 28. августа 2022. године свету архијерејску Литургију у Саборном храму у Крагујевцу. Том приликом, храм је свечано прославио своју славу.

– Богородица је читавим својим бићем одговарала на призив Божији. Бог је призвао њу, као што призива и сваког од нас. Бог и Њу и нас одређује да живимо хришћанским животом. Пресвета Богородица је сва била погружена у тајну и љубав Христову. Зато је и била испуњена љубаву – љубављу мајке наше, љубављу којом воли сваког човека. Она је била најузвишеније биће које смо ми људи могли да принесемо Богу. Зато певамо да је чистија и од херувима и серафима. Не само својом чистотом, молитвом и врлином, Богородица је и својим бескрајним поверењем у љубав и милост Божију постала пример свима нама. Данас је заиста велики и свети празник – празник Мајке Божије. Понављам, у исто време данас је празник Мајке свих нас, истакао је Владика Јован.

Након литургије Епископ је пререзао славски колач који је припремио г. Мирослав Брковић.

У поподневним часовима, прослављање тринаестих Великогоспојинских свечаности је настављено културно-уметничким програмом у порти Светоуспенског храма у Крагујевцу, организованим од стране Епархије шумадијске и братства Саборног храма.

У организацији свечаности, свој допринос су дали и Град Крагујевац, као и Управа за сарадњу са црквама и верским заједницама Министарства правде Републике Србије, а тема овогодишњих Госпојинских свечаности је: “Богородице, узданице наша која дарујеш мир свету”.

На свечаностима је присуствовао Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован, као и многобројно свештенство и верни народ Епархије шумадијске и Града Крагујевца.

Програм свечаности је отворен беседом вандредног професора Православног богословског факултета у Београду ђакона др Здравка Јовановића. Након уваженог професора, уследио је наступ глумца Аврама Цветковића, који је изрекао здравицу и пожелео добродошлицу свим окупљенима.

Епархија шумадијска и град Крагујевац су ове године имали част да уживају у наступу Народног оркестра Радио-телевизије Србије под управом маестра Владе Пановића. Поред инструменталних тачака, вече су својим солистичким наступима употпунили Марина и Марија Гобовић, Јован Михаљица, Весна Димић и Биљана Петковић.

Извор: Епархија шумадијска

Најновије вести