Владика Сава на Велику Госпојину богослужио у Лепавини

Published On: 01/09/2022

Празник Успења Пресвете Богородице – Велика Госпојина свечано је, уз учешће великог броја верника и поклоника, прослављен у недјељу, 28. августа 2022. године, у манастиру Лепавини.

Свету Литургију у манастирском храму посвећеном Ваведењу Пресвете Богородице служио је Преосвећени Епископ марчански Сава, викар Патријарха српског. Саслуживали су протојереј-ставрофор Душко Спасојевић, архијерејски намесник загребачки; протонамесник Богољуб Остојић, архијерејски заменик; јеромонах Василије (Србљан); јереј Радован Димитрић, парох копривнички; јереј Бранислав Тодоровић, парох из Великог Поганца; јереј Стефан Максимовић, парох бјеловарски; и ђакон Александар Лукић из Загреба.

„Са радошћу у души прослављамо празник Успења Пресвете Богородице називајући тај празник често летњом Пасхом. Приликом прославе Успења у црквама певамо тропар у којем се каже: Рађањем си сачувала дјевство, а смрћу ниси оставила свијет, Пресвета Богородице прешла си у живот, мати правог живота и својим молитвама избављаш од смрти душе наше. У тих неколико стихова тропара сабрано сво учење о Пресветој Богородици, сва Њена улога, Њено житије и место у спасењу света и човека. Онога момента када су први људи одступили од заповести Божје, отпали од заједнице с Богом и живели тако вековима, немајући снаге и способности да се сами врате у ту свету заједницу, испуњава се превечни план Свете Тројице, а то је да се међу људима роди, сиђе на земљу и узме на себе људску природу и тело Друго лице Свете Тројице – Господ наш Исус Христос. То се збило управо кроз Пресвету Богородицу, беседио је владика Сава и заључио:

„Прослављањем Успења не славимо смрт по себи већ догађај преласка из овог живота у живот вечни, у Царство небеско. Тако, смрт свакога човека после Васкрсења Христовог, јесте уствари уснуће до свеопштег васкрсења из мртвих. Такав прелазак у вјечни живот имала је Пресвета Богородица. Прешавши из овог живота у вјечни живот показала је и да је мати Онога који је својим васкрсењем и својом смрћу победио смрт и даровао живот свакоме човеку.

По благослову Његове Светости Патријарха, владика Сава је рукоположио у свештени чин ђакона Немању Ђурића, мастера теологије из Градишке.

Извор: Митрополија загребачко-љубљанска

Најновије вести