Епископ Димитрије: Литургија је благодарење Богу за све што је учино за наше спасење

Published On: 06/09/2022

Дванаесте недеље по Духовима, Његово Преосвештенство Епископ захумско-херцеговачки г. Димитрије служио је 4. септембра 2022. године свету архијерејску Литургију у храму Светог Василија Тврдошког и Острошког у Благају.

Саслуживали су свештеници Душко Којић, Бранимир Боровчанин, Александар Грчић; као  и ђакон Александар Црногорац.

Након јеванђелског зачала, са благословом владике Димитрија, верницима се обратио отац Душко нагласивши:-  Треба бити опрезан и не журити са осудом других, будући да човјеков свакодневни живот чине догађаји које није лако у тренутку оставити по страни. Бриге које човјек носи у животу као терет препрека за улазак у Царство Небеско, а човјек је позван да сваку животну бригу повјери Господу како би се настанио у Царству Божијем.

Након отупуста парохијанима благајске парохије обратио се владика Димитрије појаснивши:- Литургија, као и сав хришћански живот, благодарење Богу за све што је учино како би човјек био спасен и имао живот вјечни. Како би човјек примио спасење које Христос дарује човјеку својим страдањем потребно је имати: вјеру, наду, љубав, молтиву, чисту савјест и чисто срце. Човјек је позван да се сачува од гријеха и зла, недопуштајући да се било шта лоше дотакне његовог срца. На тај начин човјек отвара своје биће за Бога припремајући се за освећење Причешћем.

Сабраним парохијанма владика је представио новог пароха благајског, јереја Александра Грчића, благодарећи Богу са надом да ће долазак новог пароха бити на добро и на спасење свих. Владика је поучио како је неопходно да сваки човек у послушности приступа Богу молитвом како би се удостојио да Бог дела кроз њега на корист човеку и на корист заједници како би постали истинска заједница хришћана.

Извор: Епархија захумско-херцеговачка

Најновије вести