Храмовна слава у Доњој Слатини

Published On: 06/09/2022

Поводом крсне славе хрaма Светог Лупа у Доњој Слатини, Његово Преосвештенство Епископ зворничко – тузлански г. Фотије служио је 4. септембра 2022. године свету архијеријску Литургију и освештао нови фрескопис, а потом је одржан парастос код спомен обележја за 12 погинулих бораца у протеклом одбрамбено – отраџбинском рату.

Владика Фотије је одликовао Орденом Светог краља Драгутина-преподобног Теоктиста г. Драгомира Бијелића из Доње Слатине за дугогодишњу оданост својој Цркви и несебичну хришћанску љубав. Архијерејске похвалнице су добили Јован Радуловић из Горње Слатине и Црквеноопштински управни одбор из Доње Слатине.

Обраћајући се верицима Епископ зворничко – тузлански г. Фотије истакао је:- И зато на овај велики празник Светог Лупа, а и такође његовог учитеља имамо свете примјере пред собом, свете мученике косовске, имамо мученике из Другог свјетског рата из овог рата деведесетих година када су људи живот свој дали за крст часни и отечество наше и вјеру у православље. То је тај идеал који нас је увијек држао. Тако треба да буде. Ми Срби треба да знамо, врло често смо своју традицију напуштали и онда је долазило до неслоге, катаклизме и трагедије међу нема. Уствари треба да се вратимо путу заједништва у вери и пута у наше православље како нас наша црква кроз историју учи. Црква је увијек била са народом и за народ, а тако је и данас.

Начелник општине Шамац Ђорђе Милићевић је у име општине и свих слатинаца у знак захвалности на освећењу фрески, у знак пажње и захвалности што је увек уз свој народ Преосвећеном епископу Фотију поклонио икону Свете Петке Параскеве.

Милићевић је истакао:- Ово је дан када прослављамо и славимо светог Божјег угодинка и служимо парастос погинулим борцима. Једном ријечју, сјећамо се оних који су своје животе дали за Доњу Слатину и Републику Српску, а с друге стране настављамо радове на уређењу ове велелепне цркве овдје која је симбол Доње Слатине. Свештенство, општина и првенствено грађани су уложили много средстава да би ова црква изгледала овако како изгледа. Сутра размишљамо о новим активностима које се тичу и околине цркве, ограде и онога на чему ћемо даље радити.

Извор: Епархија зворничко-тузланска

Најновије вести