Патријарх Порфирије уручио орден Светог Саве мађарском премијеру г. Виктору Орбану за одбрану хришћанских вредности

Published On: 07/09/2022

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије уручио је 5. септембра 2022. године у седишту Владе Мађарске у Будимпешти највише одликовање Српске Православне Цркве, орден Светог Саве првог степена, председнику Владе Мађарске г. Виктору Орбану.

Како је наведено у одлуци Светог Архијерерјског Синода, највише црквено одликовање је додељено г. Орбану у знак захвалности за промовисање традиционалних хришћанских вредности, за несебичну подршку Епархији будимској Српске Православне Цркве и за изузетан лични допринос јачању пријатељства између два суседна народа. Свечаности су присуствовали преосвећена господа епископи бачки Иринеј, члан Светог Архијерејског Синода, и будимски Лукијан, на чији је предлог високо одликовање додељено премијеру Орбану. Том приликом, Његова Светост је беседио:

-Ваша Екселенцијо, благодаран сам Богу и моје се срце радује што имам прилику да Вам упутим неколико речи поводом одлуке Српске Православне Цркве да Вас, господине председниче Владе Мађарске, Српска Православна Црква на предлог Његовог Преосвештенства Епископа будимског господина Лукијана одликује својим највишим признањем, Орденом Светог Саве првог степена.

Сви знамо да сваки појединац и свака заједница живе у складу са својим системом вредности. Тим вредностима организују приватни, друштвени и културни живот, формирају јавни морал, одређују приоритете и стандарде, граде односе са другима и другачијима, једном речју граде и негују свој аутентични идентитет. Суочени смо, међутим, данас са таласима нових система вредности који се не ретко агресивно глобално намећу с циљем да уруше сваки постојећи природни и цивилизацијски поредак, да успоставе нову парадигму. У том вртлогу, намера је да се поруше идентитетски темељи и стубови појединаца и заједница, да све постане релативно, крхко и флуидно. Ви се, пак, залажете за хришћански систем вредности који извире из Јеванђеља, који је Бог установио. То су вредности које су саздале како мађарски, тако и српски народ, вредности које су саздале Европу какву смо до јуче познавали, у каквој смо до јуче живели. По томе смо ми исти; међу нама нема разлике.

Ваша Екселенцијо, мало ко у свом политичком речнику користи речи: Бог, вера у Бога, Црква, духовност, хришћанске вредности, јединство свих хришћана, послање Цркве; док реч „душа“, иначе потпуно заборављена у савременом дискурсу, а у Вашем наступу и залагању још одређенија кроз синтагму борба за душу Европе, управо потврђује ову чињеницу Ваше јединствености. Ове речи, када их Ви изговорите, нису политичке флоскуле, демагошке фразе ради задобијања гласова. Не. Ви, господине Орбан, како говорите – тако и живите. Зато сте државник који, пре свега, заслужује поверење свог народа. Зато су у Вас, Ваша Екселенцијо, често окренути погледи и многих других Европљана. И мој, православни српски народ, пажљиво ослушкује какав ћете став имати о неком проблему, поготово оним најтежим, друштвеним, економским па и политичким, који су актуелни и који потресају Европу и савремени свет.

Захваљујући Вашем труду и труду Ваших сарадника, као и труду председника Србије господина Александра Вучића и његових сарадника, односи између наша два народа, Мађара и Срба, данас су вероватно најбољи у последњих неколико столећа.

Због свега тога, данас Вас одликујемо највишим одличјем, орденом који носи име Светог Саве, првог предстојатеља аутокефалне Српске Православне Цркве, за Ваше кључне заслуге у односима наша два народа, али и за штедру и несебичну подршку коју на различите начине Мађарска пружа Српској православној епархији будимској и српским просветним и културним установама у Мађарској. Поред највишег ордена наше Свете Цркве, овим поводом Вам дарујемо и факсимил Мирослављевог Јеванђеља, најстарије сачуване српске рукописне књиге из 12. столећа.

Призивамо Божји благослов на Ваш мађарски народ. Молимо се Богу за Вас, господине Орбан, за Ваше сараднике, а нарочито за Вашу породицу. Нека Христос Господ, молитвама Светог Саве Српског и Светог Стефана, Краља мађарског, чува и унапређује слогу и сарадњу Мађара и Срба на многе благословене године.

Мађарски премијер Виктор Орбан: Битку за душу Европе не можемо добити без православне браће

Захваљујући на виском одликовању, премијер Орбан је истакао:

-Бићу до краја живота поносан на овај орден, на ово одликовање, из три разлога. Прво, јер сам то одликовање добио од брата хришћанина. Други разлог, јер сам одликовање добио од једног православног брата, а трећи разлог је што сам одликовање добио од једног Србина. Сва три разлога су веома важни за мене.

Извор: spc.rs

Најновије вести

Повезане вести