Јерусалим: Провера конзерваторских радова на поду цркве Светог Гроба

Published On: 08/09/2022

У поподневним часовима 17/30. августа 2022. године извршена је провера конзерваторских радова на поду Ротонде и Седам лукова цркве Светог Гроба у Јерусалиму.

Радове су обавили стручњаци са Универзитета  Sapientia из Рима. Инспекција радова је обављена уз учешће представника три главне заједнице: Јерусалимске Патријаршија, Фрањевачког братства и Јерменске Патријаршије.

У име Јерусалимске Патријаршије инспекцији радова су присуствовали Његово Блаженство Патријарх јерусалимски г. Теофил, митрополити капитолски Исихије и константински Аристарх, архиепископ Исидор, архимандрити Матеј и Вартоломеј.

Посланство Фрањевачког братства предводио је кустос Франческо Патон, док су јерменско посланство чинили епископ Севан и архимандрити Самуило и Гурион.

Чланови стручног тима са Универзитета Sapientia из Рима и архитекта храма Гроба Господњег Теодосије Митропулос објаснили су методе рада и приказали узорке старих очуваних и нових подних плоча, које ће бити постављене уместо оштећених плоча, узимајући узимајући у обзир дебљину плоча, њихову боју и облик у складу са светошћу и архитектуром храма.

Извор: jerusalem-patriarchate.info

Најновије вести

Повезане вести