Подстицај младим сеоским домаћинствима у Пљевљима

Published On: 09/09/2022

Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије био је у среду 7. септембра 2022. године, у Пљевљима, домаћин изузетним хуманитарцима, директору Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону г. Арно Гујону и хуманитарној организацији „Стара Рашка“, који су реализовали велики пројекат који подразумева помоћ младим сеоским домаћинствима са више деце.

Пројекат, који је реализовала хуманитарна организација „Стара Рашка“ из Београда у сарадњи са Епархијом милешевском, финансира Влада Републике Србије преко Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону.

Пројекат помаже 40 српских домаћинстава, са територије општине Пљевља, која броје више од 200 чланова, од којих су преко 100 деца. Двадесет домаћинстава добило је стеону краву или јуницу. Свако од њих у обавези је да прво теле преда другој породици. На тај начин пројекат постаје ланац доброчинстава. С обзиром да грла нису купљена од великих фарми већ од других пољопривредних газдинстава ефекат помоћи општини Пљевља је двострук.

Након дочека у храму Светог великомученика Георгија на Гукама Епископ Атанасије је своје драге госте повео до парохијског дома „Свети Сава“ где је приређена мала свечаност, краћи културно-уметнички програм који су извели чланови КУД Пљевља, а затим и уручење Уговора о донацији.

Преосвећени Епископ милешевски Атанасије је поздравио г. Гујона и представио га као великог добротвора српског народа, који је много помогао нашем народу на Косову и Метохији, помогао изградњу школа, помогао сиромашним и дјеци.

Након уручивања уговора г. Гујон је рекао: – Краве смо купили од локалних продаваца, поклонили смо их мештанима а они ће даље телад коју добију проследити својим комшијама, тако да све остаје на територији општине Пљевља. Поносан сам што смо овим пројектом помогли изузетно вриједним људима у Црној Гори.

Извор: Епархија милешевска

 

Најновије вести